Elina Reenkola: Nainen ja häpeä (2014)

Kustantamo: Minerva
Sivumäärä: 250

(Kirja-arvio kopioitui Instagram-tililtäni.)

Päädyin lukemaan Elina Reenkolan tietokirjaa Nainen ja häpeä. Psykoanalyytikko Reenkola on julkaissut useammankin kirjan aiheesta.

Nainen ja häpeä avaa kiinnostavalla tavalla häpeän syntymekanismeja. Vaikka keskiössä on naisen näkökulma, ei mieskään jää osattomaksi. Olisi ollut kyllä kiinnostavaa lukea myös muunsukupuolisten mekanismia, mutta ehkä aiheesta ei ole tarpeeksi tutkimusta? Osa kyllä liittyy myös biologiseen sukupuoleen esim. genitaalien kehittymisen ja kuukautisten kautta.

Erityisen paljon pidin myyttien, kirjallisuuden ja elokuvien mukaan ottamista. Se helpotti maalikon ymmärtämistä. Teksti on muuten aika vaativaa, eikä siinä ole self helpin tyyppistä kepeyttä.

Hämmennystä aiheutti fantasia-sanan käyttö mielikuva-sanan merkityksessä. Esim. häpeäfantasialla tarkoitetaan häpeän tuntua jossakin asiassa. En tiedä onko tämä yleinen termi psykologiassa tässä mielessä.

Tämä ei tunnu sopivan mihinkään osallistumaani haasteeseen, mutta oli silti tärkeää luettavaa. Tätä voisi suositella ainakin niille, jotka kokevat voimakasta häpeää usein.

Kommentit