Bernhard Schlink: Lukija (1995)


Der Vorleser
Suomennos: Oili Suominen
Käännösvuosi: 1998
Kustantamo: WSOY
Sivumäärä: 224 (pokkari)
Pisteet: 5/5
Mistä minulle: oma ostos

Reinin tasangolla nuori koulupoika jättää hyvästit lapsuudelleen ja rakastuu keski-ikäiseen, tuntemattomaan naiseen. Seksuaalisen himon lisäksi poikaa ja naista yhdistää lukeminen, mutta ei aivan tavanomaisessa merkityksessä. Kaipaus ja häpeä, hellyys ja vastuu ovat tämän surumielisen, pohdiskelevan ja yllätyksellisen romaanin painavia teemoja.

Oma arvio:

En oikein tiennyt mitä odottaa, kun otin bussikirjaksi Lukijan. Tiesin, että tämä on arvostettu kirja ja tästä on tehty elokuvakin (jota en ole nähnyt, mutta nyt haluaisin), jossa pääosissa ovat Kate Winslet ja Ralph Fiennes. (Olisi paljon uskottavampaa, jos näyttelijät olisivat saksaa puhuvia saksalaisia...) Ensimmäisen tuomion annoin noin 40 sivun jälkeen, kun ystäväni kysyi mikä kirja minulla on kesken. Vastasin, että Lukija, joka ei ole kyllä kovin häävi kirja. Jouduin syömään sanani.

Lukija on yksi vahvatunnelmaisimmista kirjoista, joita olen lukenut. Ja se on jo paljon se, että bussin ja junan hälinässä pystyy uppoutumaan lyhyeen, mutta intensiiviseen kerrontaan. Michaelin ja Hannan suhde syventyy nopeasti, mutta uskottavasti. Schlink kuljettaa tarinaa mielettömällä taidolla ja vaikka romaani on varsin lyhyt, on siihen mahtunut paljon asiaa.
Teos jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa on Hannan ja Michaelin rakkaussuhde. Toinen on Hannan oikeudenkäynti ja kolmas keskittyy Michaelin toimiin Hannan vankilavuosina. Jako on selkeä ja hyvä, jokaisessa osuudessa on oma tunnelmansa ja myös omat yllätyksensä. Taustalla kulkee koko ajan lukemisen merkitys ohuena punaisena lankana.

Kerrankin romaani on sitä, mitä takakansi väittää sen olevan; surumielinen, pohdiskeleva ja yllätyksellinen. Nuoren pojan ja keski-ikäisen naisen suhde ei kompastunut kliseisiin, vaan taustalta paljastui jotakin ihan muuta. Romaani on myös yhtä aikaa sekä mikrohistoriaa kahdesta ihmisestä, että myös Saksan historiaa laajemmin toisen maailmansodan tapahtumien jälkeen. Lukija pistää lukijan ajattelemaan tiettyjä asioita ihan uudella tavalla.
Yksi parhaista lukemistani kirjoista todella!

Kommentit

  1. Hih, ehdit lukea tämän täpärästi ennen kuin olen löytänyt kirjablogit, joten ei ollut mitään hajua, että olit lukenut tämän ennen kuin googlailin... Allekirjoitan kaiken! Schlink on tosiaan saanut paljon asiaa pieneen tilaan - ja millaista asiaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti