Stephen King: Kuvun alla (2009)

Under the Dome
Suomennos: Ilkka Rekiaro
Käännösvuosi: 2011
Kustantamo: Tammi
Sivumäärä: 1115
Pisteet: 4/5
Mistä minulle: arvostelukappale

Huhhuh. Sivumäärään ei ole eksynyt lyöntivirhettä; tämä tosiaan on yli tuhatsivuinen paistikas. Kingille on iskenyt näemmä jonkin sortin mammuttitauti (eikä hän alunperinkään ole ollut tiiviiden juttujen kirjoittaja), sillä Kingin uutuus  11.22.63 ei myöskään ole mikään pikku tarina.

Kuvun alla on tarina Chester's Mill:n pikkukaupungista, joka yhtäkkiä jää mystisen kuvun alle. Muutaman päivän ajan sitä yrittävät poistaa maailman huipputason tiedemiehet, mutta sillä aikaa Chester's Millissä pannaan hyrskyn myrskyn ja himputin tupajumit saavat mitä ansaitsevat! Reilussa neljässä vuorokaudessa noin 2000 asukkaasta jäljellä on 32. Kuvun alla on siis hyvin raatopitoinen tarina. Stephen Kingin tarinat eivät sovi kovin herkille ihmisille eikä tämäkään ole poikkeus.

Luin tätä mammuttia lähes kuukauden ajan. Teksti sinänsä on hyvin nopealukuista ja kerronta suoraviivaista. Mutta tämä oli kuitenkin tarinana ja tunnelmaltaan niin ahdistava, että oli pakko haukata happea välillä. King osoittaa jälleen, että ihmisen pahin vihollinen ja kauhu on toinen ihminen. Kuvun alla tarjoaa hyppysellisen avaruusolentoja, mutta vain heikoksi mausteeksi. Varsinaisen kauhun tuottaa jälleen toinen ihminen ja sen tiedon Stephen King osaa meille tarjoilla.
Vaikka tarinan ydinsanoma onkin "paha saa palkkansa", King ei sorru moralisointiin. Tähän voi oikeastaan aina luottaa Kingin kohdalla eikä Kuvun alla ole pettymys senkään suhteen. Paha saa palkkansa hyvin monella tasolla ja taholla, ja lopulta oli hienoinen yllätys kuinka hienosti King sen toi jälleen ilmi.

Chester's Milliin mahtuu monen moista väkeä ja laaja henkilögalleria hiukan puuduttikin alkuun. Henkilöluettelo helpotti asiaa hieman, mutta aluksi olin aika sekaisin. Onneksi hahmot ovat hyvin persoonallisia. Vahviten minuun vaikutti yksi merkittävä henkilö, Dale 'Barbie' Barbara, ja hänen vastakohtansa Jim Rennie. Barbien näin jostakin syystä hyvin selvästi Samuel L. Jacksonin näköisenä, vaikka Barbie ei tainnutkaan olla tummaihoinen. Pidin erityisen onnistuneina myös päätoimittaja Julia Shumwayta ja ihastuksekseni huomasin, että herra King on vanhemmiten saanut ujutettua kirjoihinsa hitusen enemmän romantiikkaakin. Liseyn tarinan veroinen tämä ei silti ihan ole sen suhteen.

Kuvun alla menettää pisteitään silmissäni lähinnä sen teknisyyttä painottavan tarinan vuoksi. En vain pidä sellaisista ja se on puhtaasti makuasia. Tässä oli aivan liikaa fysiikkaa, säteilyä, mittareita, kemiaa ja sun muuta sellaista. Sekä ne avaruusoliot, vaikka niiden osuus lopulta olikin onnettoman pieni.
King on King, mutta silti rokotan häntä myös tarinan venyttämisestä. Tässä olisi ollut kyllä tiivistämisen varaa ainakin parinsadan sivun verran. Olen lukenut paljonkin isoja paistikkaita ja mutuni sen suhteen on lähes aina sama. Hyvin harvoin yli 700 sivuiset tarinat tuntuvat ei-venytetyiltä. Jälkipuheessaan King vielä kiittelee editoriaan dinosaurustarinan tiivistämisestä. Herranpieksut!!

Mammuttitaudistaan huolimatta Kuvun alla kuuluu jokaisen King-fanin lukemistoon ja minusta vieläpä Kingin tuotannon parhaimmistoon. Luvassa on ahdistusta, pahaaoloa ja kuvotusta, mutta oikeastaan silti minulla oli aika hauskaa taas kauhun mestarin kanssa.
Kuvun alla ovat kyyhöttäneet myös Maija ja marjis.

Kommentit

  1. Peesaan... Kingillä on pientä mammuttitautia tässä(kin), mutta kirjan kanssa viihtyy silti! Kun sen osaa, sen osaa. =)

    VastaaPoista
  2. Minä en ole vielä päättänyt, luenko tämän "putkeen" vai jotain muutakin välissä. Minun kun on jotenkin tosi hankala keskittyä kahteen romaaniin ns. yhtä aikaa.

    Mutta onpas tosi kiva siis kuulla, että hyvää Kingiä luvassa ;)

    VastaaPoista
  3. Olisihan tuota kenties voinut vielä vähän tiivistää, kieltämättä. Luin tämän opuksen n. vuosi takaperin englanninkielisenä, ja siinä ei sivuja ihan noin paljon ollut, joten suomennoskin on voinut tekstiä vielä hieman lisätä.
    Hyvä kirja, joka piti ainakin minunlaiseni King-fanin otteessaan, mutta toisaalta myös aika perus-Kingiä - tuntuu, että tällaisen tarinan olen lukenut häneltä jo useampaan otteseen. Näin.

    VastaaPoista
  4. Omat King-aikani ovat jo armotta ohitse, en vain enää viehäty. Ei voi mitään. Mammutteja ovat oikeastaan kaikki teokset, novellitkin ovat vähintään pienoisromaanimittaa. Vai voisitteko kuvitella sivun mittaisen King-tarinan??

    Tämä kupuidea tuo heti mieleen ja kansikuvankin takia The Simpson's Movien ;))

    VastaaPoista
  5. Kuvun alla oli kyllä mielettömän ahdistavatunnelmainen.

    Minusta tässä kirjassa oli sen verran kiivas tahti, ettei sivumääräkään tuntunut kohtuuttomalta. (Ja voi miten paljon King sai muutamaan päivään mahtumaan tapahtumia!)

    Minulla oli aivan kirjan alussa hankaluuksia Dale Barbaran kanssa, koska luulien "Barbien" olevan nainen. Niinpä näin tietä kulkemassa vähän homssuisen, huterasti korkeissa koroissa kekkuloivan ja edellisillan rientojen jäljiltä rähjäisen vetyperoksidiblondin. Sitten kun tajusin Barbien olevan mies, jumituin kuitenkin siihen suttuisuuteen ja näin selkeästi Philip Seymour Hoffmanin. Siinä vaiheessa, kun alkoi selvitä, että oikeastaan Barbie on aika komea ja hyväkroppainen mies, minulla oli todellisia sopeutumisvaikeuksia.
    :D

    VastaaPoista
  6. Minulta on jäänyt kingit ihan tyystin lukematta, varmaan siksikin, että en kestä kauhua mitenkään erityisen hyvin. Taidan nyt toistaiseksi keskittyä vain niihin Lindqvisteihin :). Mutta onpa tosiaan hämmästyttävän pitkä kirja! Koitko, että tuo tuhatsivuisuus oli oikeasti tarpeellista tarinan kertomisen kannalta vai oliko siellä tyhjää välissä?

    VastaaPoista
  7. Enpä ole Kingejä pahemmin lukenut minäkään - joskus kauan sitten yritin, mutta tuli turhan huono olo..

    VastaaPoista
  8. Minä en ole pystynyt kingejä lukemaan kymmeneen vuoteen. Syystä, että siitä kymmenen vuotta taaksepäin ahmin ne kaikki.

    Kiinnostaa kuitenkin sen verran, että mitä herra nykyään kirjoittaa, että kävin mielenkiinnosta lukemassa. Ja taisin tilata alesta myöskin yhden kingin kirjan. Katsotaan, millaiset reaktiot se aiheuttaa...

    VastaaPoista
  9. Huh, ei kuulosta alkuunkaan minun tyyppiseltä kirjalta! "Tiivistettynäkin" yli 1000 sivua (mielestäni 500-600 sivuakin on jo paljon) sekä fysiikkaa, kemiaa ja avaruusolentoja. Mieleni tekisi lukea joku Kingin kirja, mutta ei tämä!

    VastaaPoista
  10. Booksy, King tosiaan osaa. Myönnän, että olen suosikkini edessä ehkä hiukan puolueellinen.

    Susa, mun oli pakko lukea tämä jaksoittain. Muuten ahdisti liikaa.

    Jere, kyllähän tämä tuttua Kingiä oli. Paikoin tässä oli samanlainen tunnelma kuin toisessa King-mammutissa; Tukikohdassa.

    Kirsi, onhan ne kaikki tosiaan aika isoja. Siinähän King on nimenomaan ollut uranuurtaja; ennen Kingiä kauhuromaanit olivat melko lyhyitä.
    Lyhyin Kingin novelli taitaa olla kolmisen sivua :) (En kyllä kuollaksenikaan muista mikä se oli)

    Maija, kyllä se Barbie aluksi hämäsi täälläkin :D Olisi pitänyt arvata, että kyseessä on mies! Ja tapahtumia tosiaan piisasi!

    Tessa, olisihan tuota tosiaan voinut tiivistää. Tietysti hämää sekin, että suomenkielisyys lisää sivuja ja minusta tässä oli aika löysä taitto; isot marginaalit, reiluhko fontti jne. Tietysti kivempi ihan fyysisenä lukusuorituksena niin.

    Minna,King on ainoa kirjailija, jonka tuotosten äärellä en voi syödä :D Juuri sen huonon olon takia.

    Mari A., muista sitten blogata miltä King tuntui pitkän tauon jälkeen!

    Tuulia, suosittelen sinulle omaa suosikkiani Liseyn tarinaa! Se on niin ihana <3 Tai sitten jokin kuuluisampi Kingin teos, vaikkapa Hohto.

    VastaaPoista
  11. Olen liian laiska tarttuakseni tällaiseen järkäleeseen, mutta jos tarttuisin, niin minulle se fysiikka säteilyineen olisi oletettavasti tärkeä asia ihan uskottavuuden kannalta. Kuvun vaikutus juuri säteilyyn ja säähän on väistämättä niin suuri, että sitä on pakko pohtia, ja nimenomaan se olisi minusta se kiinnostava osuus :)

    VastaaPoista
  12. En uskaltautunut lukemaan arviotasi kuin sieltä täältä, sillä sain kirjan joululahjaksi. Joudun odottelemaan vielä lukemista kun Kingin suomennettujen luku-urakka on kesken... Meinasin kyllä lähteä oikomaan lukujärjestyksessä, mutta onneksi mies vähän toppuutteli ;)

    VastaaPoista
  13. Jori, tottahan tuo uskottavuusaspekti on. Kuvun vaikutuksia tuotiin tuossa mielessä paljonkin esiin ja loppuratkaisun suhteenkin ne olivat merkittävässä asemassa.
    Ylitä itsesi ja kokeile, oliko King uskottava ;)

    Villasukka, no sullahan sitten urakkaa riittää! Etenetkö siis kronologisessa järjestyksessä? Missä kohdin olet menossa?

    VastaaPoista
  14. Kyllä riittää, eikä harmita yhtään ;)

    Olen lukenut viimeksi Stephen Kingin Kirjoittamisesta -kirjan, eli 2000 -luvun suomennetuissa jo mennään. Tarkoitus on lukea suurinpiirtein kronologisessa järjestyksessä (siis suomennettuja), mutta riippuen kirjaston saatavuustilanteesta (en omista kaikkia Kingejä vaikka se mahtavaa olisikin) pieniä poikkemia olen itselleni sallinut. Osan kirjoista olen lukenut jo useampaan kertaan, mutta ken leikkiin ryhtyyn se leikin kestäköön ;) Mustan Tornin ylitse hyppään, luen sen uudelleen myöhemmin kun saan kerättyä loputkin sarjan osista itselleni <3 Sitten on vielä suomentamattomat, joita voikin olla vähän hankalampi saada käsiin...

    Mustan Tornin viimeisen osan lopulla säikähdin, että onko Kingin tuotanto nyt tässä, mutta ei onneksi :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti