Vuoden 2012 haasteet

Niinhän sitä sanotaan, että ahneella on... Kyllä te tiedätte. Vuoden 2011 haasteetkin ovat vielä osin kesken, mutta lanseeraan tässä nyt jo lopulliset vuoden 2012 haasteet. Ihan vain siksi, etten sorru haasteisiin enempää. En, en, en! Jos huomaatte minun haikailevan jossakin vielä lisää haasteita, niin muistuttakaa minua tästä postauksesta!

Ensinnäkin tänäkin vuonna on luvassa 10 Klassikkoa. Ihan vain siksi, että haaste on minusta niin kiva ja klassikoihin tutustuminen on mielenkiintoista. En ole pitänyt kaikista klassikoista, mutta se ei ole tarkoituskaan. Vuoden 2012 klassikot päätin jo jokin aika sitten ja ne ovat tässä:

  1. Umberto Eco: Ruusun nimi
  2. Henrik Ibsen: Nukkekoti
  3. Mary Shelley: Frankenstein
  4. Rudyard Kipling: Viidakkokirja
  5. Maria Jotuni: Huojuva talo
  6. Victor Hugo: Kurjat
  7. L. Onerva: Mirdja
  8. Wislawa Szymborska: Ihmsiä sillalla
  9. Thomas Harris: Uhrilampaat
  10. Truman Capote: Aamiainen Tiffanylla


Sitten on tietysti oma haasteeni, Kuusi kovaa kotimaista. Kerrataan vielä siihen valitsemani teokset:



Kirjavan kammarin Karoliina on kunnostautunut aivan loistavasti haasteiden teossa. En vain kykene vastustamaan hänen luomiaan haasteita. En millään!

(kuva Kirjavasta kammarista)
Ikkunat auki Eurooppaan -haaste houkutteli heti. Idean monimuotoisuus selviää parhaiten kurkkaamalla itse haasteeseen, mutta oma lähtökohtani on nimenomaan on se, mihin maahan kirja sijoittuu. En siis anna painoarvoa erityisesti kirjailijan kotimaalle, vaan kirjan tapahtumamaalle (tämä näkyy myös tunnisteissani; maa-kohtainen tunniste tarkoittaa nimenomaan kirjan tapahtumamaata ja sitä, että sen täytyy tulla siinä kirjassa esiin kunnolla esim. kulttuuriseikoin). Pyrin kuitenkin valitsemaan kirjoja niin, että sekä tapahtumamaa että kirjailijan kotimaa olisivat samat.
Pyrin saamaan jokaisesta kategoriasta jotakin, mutta en oikein osaa suunnitella listaa tarkasti etukäteen. Suosituksia otetaan vastaan! Listaan tähän sitä mukaa, kun jokin maa täytyy.

Pohjois-Eurooppa

Itä-Eurooppa

Etelä-Eurooppa

Länsi-Eurooppa

Keski-Eurooppa


(kuva Kirjavasta kammarista)
Kaiken kruunaa vielä toinen Kirjavan kammarin haaste, johon en aikonut missään tapauksessa lähteä, mutku... Voi Karoliina, minkä teit! Listalla oli paljon minua kiinnostavia teoksia ja yksi peräti on jo luettuna ja odottaa postausvuoroaan!
So American -haasteessa voi kisata teemoittain ja/tai osavaltioittain. Ideana on siis perehtyä amerikkalaiseen kirjallisuuteen, joka minulle on oikeastaan aika vierasta... Pysyttelen itse teemoissa, jälkikäteen voi sitten katsoa mitä osavaltioita tuli napatuksi.
American Realism
  • Henry James: Naisen muotokuva
  • Kate Chopin: Herääminen
  • Jack London: Erämaan kutsu
Slavery
Jewish-American Experience
Black America
  • Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
  • Kathryn Stockett: Piiat
  • Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani
Modern Women Writers
Modern Men Writers
Elämässä pitää siis olla haastetta! Jospa sitä näistä selviäisi kunnialla...

Kommentit

  1. Onnea haasteisiin!
    Minäkin olen vähän kuin huomaamatta lähtenyt mukaan moniin haasteisiin. Koitan ajatella nyt siltä kannalta, että tällä hetkellä melkeinpä minkä tahansa kirjan saa ympättyä johonkin haasteeseen... :)

    Noista valitsemistasi klassikoista olen lukenut Frankensteinin, Uhrilampaat ja Aamiainen Tiffanylla. Uhrilampaat oli minusta kirjanakin hyvä.

    VastaaPoista
  2. Pikakommentti ennen töihin lähtöä: Minäkään en vaan voi vastustaa Karoliinan haasteita. <3 Ne ovat niin monipuolisia, houkuttelevia ja suurella panostuksella ja osaamisella laadittuja, että niistä innostuu väkisinkin. :) Totally British sujui itselläni viime vuonna ihan mukavasti, ja haasteen tiimoilta luin useita aivan mahtavia kirjoja. Samaa odotan tänä vuonna tältä Amerikka-haasteelta. :)

    Sinun kirjalistoistasi on pakko mainita Kurjat, jonka haluaisin lukea uudestaan (luin sen kunnianhimoisena lukiolaisena jollekin äidinkielen kurssille, kun piti lukea joku klassikko, ja yllättäen rakastuinkin siihen syvästi). Poen tuotantoa taas lueskelin viime vuonna, mutta se oli minusta niin kummallista, että kesken jäi. Löysin Poelta vain yhden kauhunovellin, johon ihastuin (apua, en muista nimeä, sellainen jossa on kaksi samannimistä poikaa, jotka eivät ole sukua mutta aivan kuin toistensa kopiot), kaikki muut tuntuivat jotenkin ylidramaattisilta. Ruusun nimeä yritin aloitella Satun kimppaluvussa, mutta se(kään) ei ollut kyllä yhtään minun kirjani. :)

    Tiikerin vaimoa luen juuri, ja vaikka olen lukenut vasta noin kolmanneksen, voin sanoa että se on harvinaisen upea mestariteos. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiikerin vaimoa on kehuttu paljon, joten odotan innolla!

      Poista
  3. American (Dark) Romanticismin allehan sopii myös Lovecraft - ainakin minun käsitykseni mukaan. Nyt keväällähän ilmestyy jälleen yksi kokoelma suomeksikin (Hautausmaan kauhu ja muita kertomuksia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä!! Olin unohtanut kokonaan!

      Menisiköhän siihen myös Robert E. Howard...

      Poista
  4. Karoliinan haasteet ovat kyllä omaa luokkaansa! ;)

    On sulla haastetta tälle vuodelle, ihan hengästyneenä jo katselin sun klassikkolistaa, wau! Minä ajattelin nyt pitäytyä..ehkä...vain Ikkunat auki Eurooppaan- sekä So American -haasteissa, mutta saas ny nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan niissäkin jo lukemista - ja klassikoita!

      Poista
  5. Karoliinan blogissa ehdin jo kommentoida, että en laskisi Howardin tuotannosta Conania dark romanticismiin, maailmassa on toki noita aineksia mutta päähenkilö ja sitä myötä tarinoiden sävy on väärä. Conan on ennemminkin fasistinen hahmo (siis 20-30-luvun merkityksissä, toinen maailmansota ei ollut edes alkamassa vielä).
    Howardin kauhunovelleista en muista tarpeeksi että niitä voisin luokittaa...

    Jotain muita pulp-kirjoittajia kuten Clark Ashton Smithia voisi ehkä harkita.

    Muuten, oikeastaan on ihan hyvä haalia useampi haaste samanaikaiseksi, silloin voi inspiroitua etsimään sellaisia kirjoja jotka kattavat mahdollisimman monta haastetta ja kategoriaa mutta joita ei normaalisti lukisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin jo siellä kommentoimassa ja kiittämässä. Ja onhan tietysti 1930-luku jo aikajanallisesti aika myöhäistä aikaa romantiikalle...

      Poista
  6. Mie teen kyllä tälläisen samanlaisen haaste-postauksen ja lähden mukaan sinun kuuteen kovaan kotimaiseesi, sillä haluan lukea myös omaa kirjahyllyäni. Rakennan haastekirjat sieltä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti