Finncon 21.7.2012

Vastoin aikomuksiani on minun sittenkin vähän raportoitava tämänpäiväistä reissuani Finnconiin, joka järjestettiin tänä vuonna Tampereella.
Finncon on siis tapahtuma, joka on suunnattu fantasian ja scifin harrastajille. Kyseessä ei ole pelkästään kirjallisuus, vaikka se isoa roolia tapahtumassa näytteleekin. Myös elokuvat ja pelit kuuluvat tapahtuman aihepiiriin. Minä olin siellä vain tänään, mutta tapahtuma on kolmipäiväinen.

Punnitsin pitkään lähdenkö vaiko enkö. Luen mielelläni fantasiaa ja muuta spefiä ja kirjoitankin sitä, mutta entä jos siellä on vain todella asialle omistautuneita hörhöjä? Niitä, jotka pyörittelevät silmiään Dragonlancelle ja David Eddingsille (jotka ovat, paitsi surkeita, myös aivan liian mainstreamia). Ei tällainen tavallinen fantsuharrastaja sinne sovi...
Lopulta päädyin kuitenkin lähtemään. Lähinnä siitä syystä, että siellä oli kirjoittajatapaamisia, joissa oletin tapaavani kirjoittajarinkiin (johon vast ikään liityin) kuuluvaa porukkaa. Olisi kiva saada rinkiläisille kasvot.

Päivä Finnconissa oli mielettömän hauska ja jouduin syömään ennakkoluuloni. Porukkaa tuntui olevan laidasta laitaan; vain vähän asiasta kiinnostuneista aina pitkän linjan harrastajiin. Mielenkiintoisia paneelikeskusteluja oli paljon ja vaikka tapahtuman aihepiiri on fantastisen ihmeellinen, ei valitettavasti vielä ollut mahdollisuutta olla useassa paikassa yhtä aikaa.

Ensimmäisenä olin "Lihallisuus aikamme kuvastossa" -luennolla. Sali oli tupaten täynnä ja minäkin (mattimyöhäisenä) jouduin seisomaan. Luennolla esiteltiin kuvia taiteen, mainosten ja fantasiataiteen saralta, ja näkökulmana oli pohdinta mm. naisen ja miehen esittämisen eroista.
Sitten seurasin paneelikeskustelua pienlehdistä. Osallistujamäärä ei ollut aivan niin huima, mutta ei tyhjällekään salille tarvinnut Tuomas Salorannan, Mixu Laurosen ja Pasi Karppasen puhua. Tämä kiinnosti erityisesti siksi, että toivon joskus voivani julkaista jotakin novelleja näissä pienlehdissä ja toimittaminen ja lehden tekoon osallistuminen kuulosti muutenkin (hullun)hauskalta puuhalta...
Sitten olikin aika tavata kirjoittajia ja tässä tilaisuudessa tapasin (viimein) J.S. Meresmaankin! Oli kiinnostavaa kuunnella miksi kukakin kirjoittaa mitäkin ja Tommi Vännin puheenvuoro magian rakenteesta oli todella herkku! Aivot raksuttaa vieläkin kaikista niistä jipoista!

Viimeiseksi vuorossa oli paneelikeskustelu "Fantasia NYT". Keskustelua luotsasi Anne Leinonen ja osallistujina oli Anneli Kanto, J. S. Meresmaa ja Magdalena Hai. Näkökulma pyöri isoksi osaksi naishahmojen asemassa fantasiakirjallisuudessa ja nämä (kirjoittaja)naiset taitavatkin olla ihan uraa uurtavia tekijöitä ainakin kotimaisen fantasian saralla! Naiset niin harvoin ovat olleet fantasiassa erityisen aktiivisia toimijoita ja vielä harvinaisempia ovat äitihahmot (muuta kuin vain synnyttäjän roolissa).
Lisäksi retorisesti tiedustelen, että miksei kukaan ole kertonut minulle steampunkista mitään?! Magdalena Hain kertoessa tulevasta romaanistaan Kerjäläisprinsessa (elokuu 2012, Karisto), kiinnostuin tavattomasti. 1800-lukuista vaihtoehtohistoriaa! Jännää! Mun pitää perehtyä tähän aiheeseen laajemminkin...

Oloni Finnconissa oli suorastaan hämmentävän kotoisa. Ehkä tämä on kuitenkin tätä marginaaliporukan (vaikka osallistujamäärä voidaankin laskea tuhansissa) etua; ollaan yhtä porukkaa vaikka erilaisia makuja onkin.
Muistan kokeneeni aikanaan samanlaisen efektin, kun osallistuin ensimmäistä kertaa Tuska Open Air -festareille. Pelkäsin tavattomasti sitä, että minua ei hyväksytäkään, koska kuuntelen kumminkin "vääränlaista metallia". Pelko oli täysin turha. Tottakai makuasioista keskusteltiin, kiisteltiinkin, mutta aina hyvässä, humoristisessa hengessä.

Olo on nyt suorastaan hurmoksellisen inspiroitunut. Päässä surisee kirjoitusjuttuja, kirjojakin tuli ostettua ja ja ja... Haluun uudestaan!
Kiitän omasta puolestani järjestäjiä, keskustelijoita ja mukavaa juttuseuraa. Ihan mahtavaa!

Kommentit

  1. Minulla oli hieman samankaltaisia epäröiviä fiiliksiä kun ensimmäisellä kerralla osallistuin Finnconiin, mutta silloin sujahdin sisään helposti George R.R. Martinin avustajana, tosin en sitten ehtinyt paljoa ohjelmia seuraamaan, muina vuosina kylläkin. Harmittaa hieman, että tämä vuosi jäi välistä, mutta ensi vuonna olen jälleen mukana.

    Ja vinkkinä... jos steampunk kiinnostaa, niin vasta lukemani The Steampunk Bible tuntui aika kattavalta teokselta aiheeseen. On tosin englanninkielinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Koitan tosiaan perehtyä tähän :)

      Poista
  2. Hienoa että lähdit mukaan ja sait eväitäkin reppuusi:)

    Oma scifi-fantasia yritelmäni taisi olla Portti-lehden kilpailu vuonna kypärä ja nolla ennen kuin tajusin ettei minusta nyt ainakaan sellaiseen ole, enkä kyllä ymmärrä kovin raskasta fantasiaa ollenkaan, itselläni on jotakin scifipiirteitä jossakin, mutta en vie niitä kovin pitkälle, enkä halua erikoistua pelkästään vain fantsuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannatakaan erikoistua ja "sitoutua" mihinkään genreen. Antaa palaa vain ihan omaa tyyliä!

      Poista
  3. Ai että, voisin kyllä itsekin joku vuosi mennä vaikka olenkin nykyään "huono" fantasianharrastaja. Kiitos kivasta raportista Morre!

    VastaaPoista
  4. Oma scifi- ja fantasiaharrastukseni on mennyt viime vuosina niin vähiin että ei ole Finnconissakaan tullut käytyä vuosiin, viimeksi varmaan joskus vuosituhannen vaihteessa...

    Mutta kuinka et ole steampunkista kuullut :)
    Aloin tietysti sitten pohtia muiden historiallisten kausien linkittämistä scifiin...paleofiktio on toki vanha juttu, mutta kirjoittaisikohan joku muukin kuin Greg Keyes 1700-luvun alkupuolesta että voisi alkaa puhua aetherpunkista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin Wikipediassa "steampunk" hakusanan alla on muitakin historiallisia punkkeja (kuulostipa pöljältä :D).

      Poista
    2. Näkyy noita tosiaan olevan, joskin englanninkielisellä puolella taitaa olla pari lähinnä vitsiksi heitettyä ("nowpunk"?) ja tuosta aether-puolesta ei mainintaa ole (Gregory Keyesin Age of Unreason-sarjassa tekninen vallankumous on kierähtänyt käyntiin 1700-luvun alussa perustuen alkemiaan, eetterivärähtelyihin yms. pseudotieteisiin jotka tässä maailmassa toimivatkin täysillä...)

      Poista
  5. Stemapunkkiin pystyy helposti tutustumaan Philip Pullmanin "Univerumien tomu" -trilogian kautta. Itse en kyllä kauheasti välitä kyseisestä alagenrestä, mutta on siinä kuitenkin oma viehätyksensä.

    Lisäksi monessa scifi kirjassa tuntuu olevan viittauksia steampunkiin päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hemmetti! Tup Pullmanin sarja on ollut liian pitkään "pitäis lukea" -listallani... Nyt se nousi taas muutaman pykälän ylemmäs!

      Poista
  6. Kiva, että sain sut kiinnostumaan. Aika epätoivoisesti siinä yritin muutamaan lauseeseen tiivistää genren, jonka luonteesta edes steampunkkarit itse eivät ole aina samaa mieltä. :) Itse suosittelen Gibson & Sterlingin The Difference Engineä ja uudemmista steampunk-kirjoista Mark Hodderin Burton & Swinburne -sarjaa (Joka On Loistava). Gail Carrigerin Parasol Protectorate -sarja taas edustaa kevyttä, humoristisempaa "bustlepunkia".

    Finnconissa oli ihan mahtavaa. Vieläkin päässä humisee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siinä tainnut oikein olla pitkille puheenvuoroille aikaa :D Mun täytyy todella nyt perehtyä aiheeseen laajemmin...

      Poista
  7. Oli hauska tavata! Olisi ollut mukava jutella enemmänkin, mutta niin kuin aina tällaisissa tapahtumissa ja tapaamisissa, aika tuntuu loppuvan kesken.

    Voi kun olisin voinut jäädä kuuntelemaan Vänniä! Ehkä eniten harmittaa juuri tämä. Et sattunut ottamaan muistiinpanoja ylös...? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika tosiaan loppui tyystin kesken, vaikka juttua olisi riittänyt kuinka!

      En ottanut muistiinpanoja ylös, mutta Vänni käytti paljon esimerkkejä mm. Martinin ja Tolkienin kirjojen ns. näkymättömään magiaan perustuen. Esim. Martinin viestinviejäkorpithan ovat magiaa, koska normaalisti ei tuollainen viestiminen korpeilla toimisi. Kyseessä on vain niin hienovarainen keino (ja assosisaatio kyyhkysiin) ettei sitä tule edes ajatelleeksi magiana :D

      Poista
  8. Olenpas ollut tylsä kun en ole käynyt kommentoimassa - mutta oli kiva nähdä ja kiva lukea con-raporttisi! Olen vähän kade, kun pääsit tuota fantasiapaneelia seuraamaan. Ehkä sitten ensi vuonna minäkin, jätän vapaaehtoistelun vähemmälle ja keskityn nauttimaan ohjelmasta. :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti