Finncon 21.7.2012

Vastoin aikomuksiani on minun sittenkin vähän raportoitava tämänpäiväistä reissuani Finnconiin, joka järjestettiin tänä vuonna Tampereella.
Finncon on siis tapahtuma, joka on suunnattu fantasian ja scifin harrastajille. Kyseessä ei ole pelkästään kirjallisuus, vaikka se isoa roolia tapahtumassa näytteleekin. Myös elokuvat ja pelit kuuluvat tapahtuman aihepiiriin. Minä olin siellä vain tänään, mutta tapahtuma on kolmipäiväinen.

Punnitsin pitkään lähdenkö vaiko enkö. Luen mielelläni fantasiaa ja muuta spefiä ja kirjoitankin sitä, mutta entä jos siellä on vain todella asialle omistautuneita hörhöjä? Niitä, jotka pyörittelevät silmiään Dragonlancelle ja David Eddingsille (jotka ovat, paitsi surkeita, myös aivan liian mainstreamia). Ei tällainen tavallinen fantsuharrastaja sinne sovi...
Lopulta päädyin kuitenkin lähtemään. Lähinnä siitä syystä, että siellä oli kirjoittajatapaamisia, joissa oletin tapaavani kirjoittajarinkiin (johon vast ikään liityin) kuuluvaa porukkaa. Olisi kiva saada rinkiläisille kasvot.

Päivä Finnconissa oli mielettömän hauska ja jouduin syömään ennakkoluuloni. Porukkaa tuntui olevan laidasta laitaan; vain vähän asiasta kiinnostuneista aina pitkän linjan harrastajiin. Mielenkiintoisia paneelikeskusteluja oli paljon ja vaikka tapahtuman aihepiiri on fantastisen ihmeellinen, ei valitettavasti vielä ollut mahdollisuutta olla useassa paikassa yhtä aikaa.

Ensimmäisenä olin "Lihallisuus aikamme kuvastossa" -luennolla. Sali oli tupaten täynnä ja minäkin (mattimyöhäisenä) jouduin seisomaan. Luennolla esiteltiin kuvia taiteen, mainosten ja fantasiataiteen saralta, ja näkökulmana oli pohdinta mm. naisen ja miehen esittämisen eroista.
Sitten seurasin paneelikeskustelua pienlehdistä. Osallistujamäärä ei ollut aivan niin huima, mutta ei tyhjällekään salille tarvinnut Tuomas Salorannan, Mixu Laurosen ja Pasi Karppasen puhua. Tämä kiinnosti erityisesti siksi, että toivon joskus voivani julkaista jotakin novelleja näissä pienlehdissä ja toimittaminen ja lehden tekoon osallistuminen kuulosti muutenkin (hullun)hauskalta puuhalta...
Sitten olikin aika tavata kirjoittajia ja tässä tilaisuudessa tapasin (viimein) J.S. Meresmaankin! Oli kiinnostavaa kuunnella miksi kukakin kirjoittaa mitäkin ja Tommi Vännin puheenvuoro magian rakenteesta oli todella herkku! Aivot raksuttaa vieläkin kaikista niistä jipoista!

Viimeiseksi vuorossa oli paneelikeskustelu "Fantasia NYT". Keskustelua luotsasi Anne Leinonen ja osallistujina oli Anneli Kanto, J. S. Meresmaa ja Magdalena Hai. Näkökulma pyöri isoksi osaksi naishahmojen asemassa fantasiakirjallisuudessa ja nämä (kirjoittaja)naiset taitavatkin olla ihan uraa uurtavia tekijöitä ainakin kotimaisen fantasian saralla! Naiset niin harvoin ovat olleet fantasiassa erityisen aktiivisia toimijoita ja vielä harvinaisempia ovat äitihahmot (muuta kuin vain synnyttäjän roolissa).
Lisäksi retorisesti tiedustelen, että miksei kukaan ole kertonut minulle steampunkista mitään?! Magdalena Hain kertoessa tulevasta romaanistaan Kerjäläisprinsessa (elokuu 2012, Karisto), kiinnostuin tavattomasti. 1800-lukuista vaihtoehtohistoriaa! Jännää! Mun pitää perehtyä tähän aiheeseen laajemminkin...

Oloni Finnconissa oli suorastaan hämmentävän kotoisa. Ehkä tämä on kuitenkin tätä marginaaliporukan (vaikka osallistujamäärä voidaankin laskea tuhansissa) etua; ollaan yhtä porukkaa vaikka erilaisia makuja onkin.
Muistan kokeneeni aikanaan samanlaisen efektin, kun osallistuin ensimmäistä kertaa Tuska Open Air -festareille. Pelkäsin tavattomasti sitä, että minua ei hyväksytäkään, koska kuuntelen kumminkin "vääränlaista metallia". Pelko oli täysin turha. Tottakai makuasioista keskusteltiin, kiisteltiinkin, mutta aina hyvässä, humoristisessa hengessä.

Olo on nyt suorastaan hurmoksellisen inspiroitunut. Päässä surisee kirjoitusjuttuja, kirjojakin tuli ostettua ja ja ja... Haluun uudestaan!
Kiitän omasta puolestani järjestäjiä, keskustelijoita ja mukavaa juttuseuraa. Ihan mahtavaa!

Kommentit