Lukudiplomi -haaste x 2

Edellisen tempauksen mukana tuli puheeksi myös koululaisten ja lukiolaisten lukudiplomit. Hyönteisdokumentti -blogin Hdcanis operoikin meille aiheesta haasteen.
Se menee näin:

LUKUDIPLOMI-HAASTE

kaikille innokkaille lukijoille ikävuosista riippumatta.

Haasteen säännöt ovat seuraavat:

1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.

2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa.Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)
Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin.

3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).
Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.

4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen.

--

Minähän innostuin! Ja onnistuin yllyttämään 2. luokkalaisten poikanikin mukaan. Näillä näkymin hänen koulussaan ei tehdä lukudiplomeja (aion vinkata opelle kyllä!), mutta se ei estä meitä suorittamasta tätä kahdestaan.


Käytimme tuota haasteessa suositeltua Kunnaria ja sieltä 1.-2. luokan Tapiiri -osaa. Annoin Larin valita kirjat. Kirjoista ei etukäteen juuri ollut tietoa, joten valinnat olivat varsin summanmutikkaisia.
Lista näyttää tältä:
Hannele Huovi: Urpo ja Turpo löytävät aarteen
Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun oudot kojeet
Sven Nordqvist: Viiru ja Pesonen kettujahdissa
Teemu Saarinen: Mummoni on pankkirosvo
Sylvia Vanden Heede: Kettu ja jänis

Pidämme oikeudet muutoksiin, mikäli kirjan löytäminen osoittautuu haasteelliseksi. Kirjasto on paras ystävämme, sillä mitään näistä ei löydy omasta hyllystä ennestään.
Suunnitelmissa on toimia siten, että kumpikin meistä lukee kirjat (yksin tai yhdessä) ja kumpikin tekee lukemisen jälkeen yhdessä valitun tehtävän. Kuvaan tehtävät tänne bloggauksen yhteyteen aina kirjakohtaisesti. Minä bloggaan kirjoista kuten ennenkin, mutta annan Larille myös sanansa sanottavaksi.

Tässä Larin ajatuksia haasteesta:
Joo jännältä tuntuu kyllä ja näyttää kivalta.Kuulostaa siltä että tulee paljon tehtävää ja paljon lukemista ja vielä yksi elokuva joka on Viirun syntymä päivä.Kirjoista joita ollaan valittu ja niitä mua kiinnostaa kun  Fabrice Colin: pikku prinssi ja tulilinnun planeetta.
Tässä taas nähdään miksi apulainen on toisinaan tarpeen; unohdin mainita tuon elokuvan.

Halusin kuitenkin suorittaa vielä toisenkin Lukudiplomi -haasteen ja valitsin 8. luokkalaisille tarkoitetun osion Sinuhe -osasta. Helpottaakseni valinnan vaikeutta, päätin, että mahdollisuuksien mukaan valitsemani kirjat löytyisivät omasta hyllystä jo ennestään. En tiedä pitäisikö olla huolestunut, mutta jokaiselta tarjottimelta löytyi kirja kotihyllystä...

Lista näyttää siis tältä:
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
Veikko Huovinen: Koirankynnen leikkaaja
Reijo Mäki: Tatuoitu taivas
Jane Austen: Järki ja tunteet
Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Rudyard Kipling: Viidakkokirja
Erlend Loe: Supernaiivi
Minna Canth: Laulaja ja muita novelleja
Uuno Kailas: Runoja

Elokuvatkin löytyivät omasta hyllystä vaikka meillä on elokuvia tosi vähän. Aki Kaurismäen Juha ja Antti-Jussi Annilan Jadesoturi. Kumpikin ennestään katsomatta.
Bloggauksen yhteyteen liitän taas tekemäni tehtävän.

Plagioinnin vastainen kampanja poiki paljon keskusteluja, kiitosta ja kritiikkiäkin. Hyvä niin ja kiitos kaikille osallistujille minunkin puolestani.
Huomasin tässä yhteydessä miettiväni, että miten tämä haaste suhtautuu edelliseen kampanjaan. Nythän suorastaan tarjoamme tarjottimella niitä kouluissa luettavia kirjoja ja tehdään vielä tehtävätkin! Makusteltuani ja mutusteltuani asiaa tuumin niin, että tämä olisi enemmän omaa inspiraatiota aiheuttavaa kuin kopioitavaksi tyrkyttämistä. Minusta se on väärin kaikkia kohtaan, että muutaman (kaikki koululaiset ja opiskelijathan eivät ole kopioijia) väärinkäytöksen takia omaa huvia pitäisi rajoittaa. Ehdotettiinpa keskusteluissa blogien piilottamista hakukoneiltakin. Ajattelen niin, että mitä julkisempaa tämä on, niin sitä helpompaa opettajienkin on tämä löytää tarkastamista varten.
Niinpä toivon, että tämä poikisi innostumista, inspiroitumista ja rohkaisisi myös kirjamaailmassa omien mukavuusalueiden ulkopuolelle.

Kommentit