Hobitti: odottamaton matka -elokuva (2012)

(kuva: Filmofilia.com)
On hyvin poikkeuksellista, että käyn kaksi kertaa vuodessa elokuvissa. Vielä poikkeuksellisempaa on, että molemmat kerrat tapahtuvat samalla viikolla. Nyt kuitenkin kävi niin ja tällä kertaa oli vuorossa Hobitti: odottamaton matka.

Häpeäkseni en ollut lukenut Hobitti -kirjaa vielä. Aloitin sen ennen elokuvaa ja pääsin noin puoliväliin saakka. Joten siitä on tulossa postaus ja luin kirjan tarinaa pidemmälle kuin tätä elokuvaa. Joten tältä pohjalta lähtee tämäkin arvio liikkeelle.

Täytyy sanoa, että elokuva oli hienoinen pettymys. Hobitti -romaanihan on lastenkirja. Tämä elokuva on saanut K-12 -ikäsuosituksen ja oikein hyvästä syystä. Harkitsimme, että tämän olisi voinut katsoa myös pojan (kohta 9v.) kanssa, mutta nyt elokuvan nähtyä voin sanoa, että jää näkemättä. 12-vuotta lienee oikein hyvä suositusikä tälle.

Siitä keveydestä ja lapsekkuudesta ei nimittäin elokuvassa ole jäljellä hentoakaan henkäystä. Kun kehuin Anna Karenina -elokuvan tavoittaneen kirjan hengen, niin tämä Hobitti -elokuva suorastaan kiersi sen kaukaa.
Väkivaltaa oli paljon, isoja taistelukohtauksia, "humoristisia" päiden katkomisia ym. Kirjakin on toki vauhdikas ja toiminnallinen, mutta siltikään siitä ei jää väkivallalla mässäilyn makua kuten tässä elokuvassa. Väkivallasta oli tehty tässä ikään kuin hauskaa leikkiä! Jos vertaan Taru sormusten herrasta -elokuviin, niin tässä mentiin jo mauttomuuden puolelle vaikka ikäsuositus onkin sama. TSH-elokuvien taistelukohtaukset olivat perusteltuja ja tyylikkäämpiä. Onhan TSH -kirjakin aikuisempi ja vakavamielisempi.

Lukuisat taistelukohtaukset tekivätkin sitten sen, että elokuvan lähes kolmetuntinen kesto oli aivan liikaa. Tätä olisi hyvin voinut tiivistää tunnilla, kun olisi jättänyt taisteluita ja muita toimintakliseitä vähän vähemmälle. Semminkin kun jatko-osia on tulossa vielä kaksi! Rahastuksen maku suussa on sen verran voimakas, että sen metallisen maun voi suorastaan tuntea.

Pohdin myös eroja kirjaan. Olen nyt siis kirjassa siinä vaiheessa, kun retkue lähtee Synkmetsään. Elokuvassa esiintyvä Azog-örkki oli ihan uusi tuttavuus, jota ei kirjassa ainakaan tuohon mennessä ollut esiintynyt. Onko Azogin tarina jossain luettavissa?
Myös Rivendellin tapahtumat olivat kirjaan nähden lisäiltyjä. Kirjan mukaan seurue tapasi Rivendellissä vain Elrondin. Elokuvassa paikalla oli myös Saruman ja Galadriel. Tolkien-tuntijat, olikohan tuolle jotain perusteita?
Lisätty oli myös Radagastin osuus, mutta minusta se istui elokuvan tarinaan hyvin.

Oli elokuvassa paljon hyvääkin. Ensinnäkin nuoren Bilbon näyttelijä (Martin Freeman) onnistui roolissaan oikein hyvin. Ja enkä olisi uskonut, että kääpiöstä voidaan saada niin hyvännäköinen kuin Thorin Tammikilpi (Richard Armitage) oli! Kääpiöt olivat muutenkin elokuvan parhaimmistoa.

Pidin kovasti myös lauluista ja ainakin tekstityksessä oltiin hyvin uskollisia kirjan suomennokselle. Elokuvan alku, jossa taustoitettiin tapahtumia Ereborissa, oli myös hyvin onnistunut. Pidin siitä, kuinka tässä elokuvassa lohikäärme Smaug esitettiin. Smaug jäi vielä vähän salaperäiseksi ja ratkaisu on minusta oivallinen.

Jatko-osia tuskin menen elokuvateatteriin katsomaan, mutta katsottua ne tottakai tulevat. Kolmetuntiset sessiot nauttii mieluusti kotona, jossa voi pitää omaan tahtiinsa vessa- ja venyttelytaukoja. Ja säätää äänenvoimakkuutta. Lukuisilla metallikeikoilla käyneenä en laskisi itseäni kovin herkkäkorvaiseksi, mutta ainakin Tennispalatsissa volyymi oli aivan hurja. Korviaan sai pidellä. Suosittelen eareita mukaan, jos on vähänkään ääniherkkä.

--

Nyt sitten löytyy näitä elokuva- ja teatteri arvioita elo-/tea-arvio -tunnisteen alta. Ihan mukavaa vaihteluahan tämä on. Tämä on nyt näistä arvioista neljäs, joten blogin kokonaispostauksien määrään suhteuttaen aika pieneksi osuus jää.
Voisin tosiaan näpytellä silloin tällöin vanhemmistakin kirjoihin perustuvista elokuvista ja sarjoista, joita tulen katsoneeksi.

Kommentit

  1. Azog on ihan virallista lorea, mutta elokuvaan reippaasti muutettu

    Tuosta vähän Wikiä:

    http://lotr.wikia.com/wiki/Azog

    Azog oli siis ollut vainaa jo reilun sata vuotta ennen Hobitin tapahtumia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes. Kiitos linkkivinkistä! LOTR-wikille on varmasti käyttöä täällä myöhemminkin :)

      Poista
  2. Hmm, tuota olen pelännyt produktion alusta saakka ja näyttää siltä että pelkoni on ollut aiheellinen: Hobitti on tyylilajiltaan satu, Taru Sormusten Herrasta ei ole, siksi elokuvan tekeminen saman kaavan mukaisesti hukkaa kirjan äänen ja kohtelee sitä vain juonena (tai lypsylehmänä).

    Mutta tuo on valitettavasti yleisenä linjana, samaa kiroilin jo katsoessani uusien Narnia-filmatisointien ensimmäistä osaa, Velhosta ja leijonasta oli myös tehty kevyt-TSH mikä on väärä valinta.
    Vaikka TSH-leffatrilogiasta pääsääntöisesti pidinkin niin se on näköjään onnistunut myrkyttämään elokuvateollisuuden niin että kaikkien pseudokeskiaika-fantasioiden pitää näyttää siltä, oli se tarinaan sopivaa tai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tiivistetty!
      Vaikka järkitasolla tiesin (jo ikäsuosituksesta voi päätellä) että Hobitti ei ole lastenelokuva, oli se silti pettymys, kun huomasi kuinka aikuisille suunnattu elokuva kuitenkin oli.

      Poista
  3. Piti vain sanoa tuota samaa kuin ensimmäinen kommentoijakin, eli Jacksonin mukaan trilogiaan ei keksitty mitään tyhjästä, vaan kaikki jutut kuuluvat Keskimaan tarustoon. Niitä on tosiaan voitu muuttaa jonkin verran, eikä niitä välttämättä löydy itse Hobitti-kirjasta, mutta kaikki löytyy kyllä jostain :) Olen lukenut kirjan, mutta en silti muistanut että Radagastia jänöineen ei siinä oikeasti ole, joten se oli onnistunein lisäys.

    Mitä muuten pidit noin muuten kääpiöiden ulkonäöstä? Niitähän on kritisoitu, että näyttävät liikaa ihmisiltä. Mulle kelpasi oikein hyvin, mutta olen sen verran puolueellinen Rihard Armitagen kanssa etten pysty ajattelemaan selkeästi, hih ;D Muutenkin tosi hauskoja heppuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kääpiöt näyttivät kääpiöiltä. En oikein tiedä miten ne muka näyttivät liikaa ihmisiltä? Olivat lyhyitä, parrakkaita, viiksekkäitä ja tukevahkoja :) Ja hauskoja todella!

      Mulla onkin kyllä luvassa kunnon Keskimaa-tarustoon tutustuminen... Tuntuu, että nyt on sellaiselle parempi ajankohta kuin nuorempana :)

      Poista
    2. Niin, en sitten tiedä olettivatko kaikki, että koko joukkio näyttäisi Gimlin kaksoisolennoilta. Mutta eihän siinä ole järkeä jos kaikki näyttäisivät identtisiltä, eihän niitä erottaisi toisistaan.

      Poista
    3. No ei niin! Ja minusta yksi (en kuollaksenikaan muista nimeä, kun menin kääpiöissä muutenkin sekaisin) vieläpä näytti Gimliltä!

      Poista
  4. Voi,voi, tätä juuri pelkäsinkin. Minusta jo Taru sormusten herrasta oli pilattu liiallisella taistelujen korostamisella (haukottelin ison osan niistä). Hobitti ei tarinana kaipaa väkivaltaa laisinkaan, joten minä taidan kylmästi jättää väliin elokuvateatterissa käymisen.

    Minä en yleensäkään pidä tuosta elokuvateattereiden volyymitasosta, joka aiheuttaa toimintaelokuvissa minulle lähinnä huonovointisuutta. Onko ihmisten kuulo tosiaan niin huono ? Miksi ihmeessä koko teatterin pitää täristä ? Minä kävisin varmaan useammin elokuvissa, jos olisi tarjolla pienemmän volyymin näytöksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin mietin, että miksi sen piti huutaa? Vai onko kyseessä vain Tennispalatsi-syndrooma?
      Esim. Anna Kareninassa (Kinopalatsi) en huomannut volyymia lainkaan, joten se ei siis ollut millään tavalla häiritsevä. Tietysti AK oli ihan eri tyyppinen elokuvakin.

      Poista
  5. En ole vielä lukenut kirjaa, mutta kävin katsomassa elokuvan. Elokuva oli minusta aivan ylipitkä, vaikka periaatteessa siitä pidinkin. Monessa kohtaa alkoi tuntua, että pitääkö kaikki selostaa näin pitkän kaavan mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Kyllä siinä oli nimenomaan selostamisen eikä hyvän kertomisen makua.

      Poista
    2. Hobitin kävin katsomassa, kun kiinnostaa mikä on efektihuippu tällä hetkellä. Ihan näyttävä se 3d-versio oli, mutta narratiiviltaan niin heikko, että tunsin vain pettymystä elokuvan loputtua.

      En siis edes odottanut muuta kuin kirjan orjallista noudattamista, mutta siitä huolimatta mäkin olisin laatinut paremmat replat. Liikaa yritystä ja tuottajapuolella liikaa kompromisseja.

      Ehdottomasti suurin ongelma on se, että pikkutarinasta tehdään kolme kolmen tunnin elokuvaa. TSH:ssa se oli epiikan takia jotenkin perusteltua, mutta kyllä mä haluan draamaa nähdä, jos elokuviin menen.

      Nyt ei ollut mitään draamaa. Irrallisia repliikkejä, ja satunnaista urheutta. Aivan sama.

      Poista
    3. Minulta muuten menee tuo 3d-villitys ihan ohi. En nimittäin näe sitä 3d:tä. Johtunee pienehköstä näkövammastani.

      TSH:n jako kolmeen osaan oli todellakin perusteltu ja suorastaan välttämätön ratkaisu.
      Hobitin venyttämistä on perusteltu tapahtumien taustoittamisella, mutta en tiedä kantaako se ihan kolmea elokuvaa kuitenkaan vaikka taustoittaminen olisikin hyvin tehty.

      Repliikkeihin ympätyt vitsit olivat lähinnä surkuhupaisia.

      Poista
  6. Ihan samoilla linjoilla ollaan. Luin muistin virkistykseksi Hobitin ennen leffan katsomista ja ihastuin jälleen kerran sen sadunomaiseen ja jotenkin perienglantilaiseen tunnelmaan. Leffassa taas huomasin katsovani taistelukohtauksesta toiseen hyppelevää toimintapläjäystä. Minä itse asiassa pidin TSH:n toimintakohtauksista (täytyy myöntää, että Peter Jackson osaa taistelukohtausten efektit), mutta Hobitissa taistelut ja takaa-ajot tuntuivat vain jatkuvan ja jatkuvan... ja jatkuvan...

    Sarumanin ja Galadrielin ilmestyminen Rivendelliin oli minullekin vähän liikaa (sitä ei tosiaan ole kirjassa). Siinäkin oli vähän rahastuksen makua: TSH:sta katsojille tutut näyttelijät piti saada väkisin mukaan tähänkin leffaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TSH:n toimintakohtaukset olivatkin hienoja. Esim. Helmin syvänteen taistelu oli tyylillä toteutettu. Se oli massiivinen, mutta niinhän sen kuuluikin olla!

      Ja juu. Näköjään ollaan hyvin samoilla linjoilla :)

      Poista

Lähetä kommentti