Kirjakevät 2013

Moni kirjablogi on jo julkaissut listoja kevään kirjallisuudesta ja nyt viimein minäkin. Olen kyllä selannut katalogeja sitä mukaa kun niitä on ilmestynyt ja hiukan yllättäen mutu-tuntumani onkin että jonkinlainen taantuma näkyy nyt myös kirja-alalla. Syksy on tietysti kirjojen kohdalla isompi sesonki kuin kevät, mutta siltikin... Noh. Katsotaan!
Tuttuun tapaan kustantamot ovat aakkosjärjestyksessä ja pyrin vähän perustelemaankin miksi kyseinen kirja kiinnostaa. Kirjat itsessään ovat luultavasti siinä järjestyksessä, missä ne katalogissa on esitelty.

Atena:

Anne Leinonen: Viivamaalari (maaliskuu)
Suomikummaa on taas tulossa. Paranoidinen nainen, joka pelästyy kun pihapuu äkkiä katoaa. Häh? Ihan pakko lukea.

Hannele Klemettilä: Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä (maaliskuu)
Klemettilä valoittaa tietokirjassaan keskiajan ihmisten ja eläinten välistä suhdetta. Historiafriikille eläinrakkaalle ihan ehdoton.


Art House / Jalava:

H.P. Lovecraft: Siivekäs kuolema ja muita kertomuksia (huhtikuu)
Jalava jatkaa Lovecraftin novellien julkaisua ja tämä kokoelma on viisiosaisen sarjan viimeinen. Hieno kulttuurityö.

Satu Hovi, Hannele Maahinen ja Katri Niemi: Keskiajan puvut (huhtikuu)
Kirjoitan mielelläni historiajuttuja ja kuvailen pukuja. Tietoteos oikeista puvuista olisi siis tarpeen. Tästä löytyy jopa ohjeita puvun tekoon. Pukuhistoria on minusta muutenkin kovin kiinnostavaa.


Bazar:

Stef Penney: Näkymättömät (huhtikuu)
1980-luvun Englantiin sijoittuva trilleri. Trillerit eivät yleensä inspaa, mutta tämä kertoo kadonneesta mustalaisvaimosta ja sitä kautta pääsee kurkistamaan tuohon hyljeksittyyn joukkoon ja heidän elämäänsä yhteiskunnan laidalla.


Gummerus:

Joonas Konstig: Totuus naisista (helmikuu)
Kirjan nimi! Lankesin jo siihen. Mutta juttu kuulostaa kiinnostavalta. Tapanille paljastuu hiljalleen perheensä naisten elämä, etenkin lukioikäisen Roosan, jonka miesystävästä ilmeisesti tulee jonkinlainen pulma.

Milja Kaunisto: Synnintekijä (tammikuu)
Historiallista romaania pukkaa! Tarina sijoittuu 1400-luvun Ranskaan ja pappismies Olaus Magnus joutuu intohimon kouriin...

Nina Hurma: Yönpunainen höyhen (maaliskuu)
Historialliset dekkarit saavat minutkin kiinnostumaan. Tämä sijoittuu 1920-luvun Helsinkiin ja kustantaja kuvaa sitä noir-henkiseksi ja sensuelliksi. Tilaa saa myös jazz-laulajattaren ja poliisietsivän suhde. Kuulostaa tutustumisen arvoiselta.

Charlaine Harris: Samaa verta (maaliskuu)
Uusi Sookie-kirja tietysti kiinnostaa!


Into:

Sergei Lukjanenko: Päiväpartio (helmikuu)
Ehkä eniten odottamani kirja! Yöpartio oli niin hyvä, niin uusi ja niin omaperäinen.


Karisto:

Timo Sandberg: Mustamäki (tammikuu)
Historiallinen dekkari 1920-luvulta. Kansalaissodan kaikuja ja välienselvittelyjä. Ajankuva kiinnostaa ja tuleepahan tutustuttua itselle uuteen kirjailijaan.

Vilja-Tuulia Huotarinen (toim.): Taskunovellit (tammikuu)
Minä nyt vain satun pitämään novelleista. Huotarisen toimittamassa kokoelmassa on mm. Tuomas Kyrön, Sirpa Kähkösen ja Tiina Raevaaran novelleja.

J. S. Meresmaa: Mifongin aika (maaliskuu)
Mifonki-sarjan avausosa Mifongin perintö nappasi sen verran tehokkaasti, että eihän tätä voi jättää lukematta.


Like:

Maria Björk: Poika (maaliskuu)
Marion on aina tiennyt olevansa poika. Transsukupuolisuudesta kertova romaani perustuu Björkin oman lapsen kokemuksiin.

Susan Fletcher: Tummanhopeinen meri (helmikuu)
Mysteeritarina sijoittuu Cornwallin rannikolle. Saariyhteisö ja myytit on aina kiehtova yhdistelmä, vaikka tarina sijoittuukin nykyaikaan. Noidan rippi on vielä lukematta...


Otava:

Johanna Holmström: Itämaa (maaliskuu)
Pidin Holmströmin tyylistä Camera Obscura -novellikokoelmassa. Tämän aihe kuulosti myös kiinnostavalta. Suomenruotsalaisen äidin ja maahanmuuttajaisän tyttäristä kertova kirja. Äiti tuputtaa hijabia, isä on maallistuneempi, mutta tarkka tyttäriensä maineesta. Leila ja Samira saavat tukea toisiltaan, mutta sitten Samiralle tapahtuu jotakin...

Helena Waris: Talviverinen (tammikuu)
Vihdoin!! Tätä on odotettu. Pohjakontu-trilogian päätösosa, jossa keskitytään suosikkihahmooni Troihin.

Aleksi Delikouras: Nörtti – Level up (helmikuu)
Muistanette varmaan, kuinka ihastuin sarjan ensimmäiseen osaan New Gameen. Level up on siis luonnolliesti kiinnostava. Mutta iloinen yllätys on sen aihepiirikin; leirikoulu Kreikassa!


Siltala:

Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta (huhtikuu)
Kiinnostavan oloinen tarina piirtää jatkumoa 1930-luvulta nykyaikaan saakka. Edla olisi jo valmis kuolemaan, mutta nuoren Viljamin kohtaaminen nostattaa muistoja.

Ljudmila Ulitskaja: Iloiset hautajaiset (tammikuu)
Tarinaa siirtolaisuudesta New Yorkissa. Venäläistaitelija ja naistenmies Alik tekee kuolemaa ja vaimo uskoo hänen parantuvan kunhan hän vain ottaisi kasteen. Ei auta ja loppu tulee. Mutta vielä omissa hautajaisissaan Alikilla on asiaa...


Tammi:

Stephen King: 22.11.63 (tammikuu)
Tunnustan, että tämän aihepiiri – Kennedyn murha – ei juuri kiinnosta, mutta koska kirjailijana on Stephen King, niin luotan siihen, että jotain erityisen kutkuttavaa on luvassa.

Kristiina Vuori: Siipirikko (kesäkuu)
Näkijän tyttärestä tutun Eiran tarina ei jatkukaan, vaan nyt hypätään 1300-luvun Karjalaan. Kuvaus kuulosti jännittävältä: kaksi Seljaa ryöstetään Karjalaan, vain toinen pääsee hengissä perille. Vähäarvoisempi Selja omii kuolleen Seljan vaakunasormuksen. Selja kasvattaa haukkoja ja Mielo -niminen mies alkaa kiinnostua hänestä. Selja ryhtyy suunnittelemaan pakoa...

A. S. Byatt: Ragnarök – Jumalten tuho (maaliskuu)
Byattin nimi on tuttu, mutta en ole lukenut häneltä aiemmin mitään. Vaikka 2. maailmansotaan liittyvät kirjat jo kyllästyttävät, niin tässä siihen kytketään myös skandinaavisia jumaltarustoja. En voi olla kiinnostumatta.


Teos:

Hannele Mikaela Taivassalo: Nälkä (tammikuu)
Vampyyreita, mutta kuvaus antaa odottaa jotain muuta kuin viihderomantiikkaa. Nälkä kertoo yksinäisyydestä ja piirtää historiaa.

Aleksi Järvelä, Miika Osamitsu ja Miika Pölkki: Mitä miten zen (helmikuu)
Zeniläisyys kiinnostaa meikäläistä. Tässä kirjassa perehdytään möllöttämiseen. Kuulostaa hauskalta ja rennolta lähestymistavalta aiheeseen.


WSOY:

Marisha Rasi-Koskinen: Valheet (helmikuu)
Rasi-Koskisen esikoisteos Katariina oli niin jännä ja veikeä juttu, että Valheet kiinnostaa myös. Jotain hämmentävää on taas odotettavissa.

J. P. Koskinen: Ystäväni Rasputin (huhtikuu)
Huolimatta siitä, että teoksen nimi saa Boney M:n biisin soimaan päässä, tämä kiinnostaa. Kustantamon esittelyssä luvataan historiaa, mystiikkaa ja romantiikka. No sehän on kuin minulle tehty!

Hanne-Vibeke Holst: Mitä he toisilleen tekivät (toukokuu)
Trilleriltä vaikuttava juttu taas, mutta jotakin jännää tässä on. Tarina kertoo Helenasta, joka on saamassa palkinnon uskontojen tabuja rikkovasta oopperaesityksestä. Näytöksen jälkeen saliin jää Helena, hänen tyttärensä Sophie ja tämän rakastettu Khalili. Kaksi heistä on siellä vasten tahtoaan.

Andrzej Sapkowski: Halveksunnan aika (heinäkuu)
Noituri-sarjan suomentaminen jatkuu. Eläköön!

J.P. Ahonen ja K.P. Alare: Perkeros (maaliskuu)
Avantgardistisesta hevibändistä kertova sarjakuvaviihderomaani. Hevimusiikin ystävää kutkuttaa tämä.

Annukka Salama: Piraijakuiskaaja (heinäkuu)
Käärmeenlumooja onnistui lyömään ällikällä takavasemmalta. Heinäkuuhun on liian pitkä aika. Mitä Unnalle ja Rufukselle tapahtuu?


31 kiinnostavaa kirjaa. Luvassa voi tietysti olla vielä mustia hevosia ja muita yllättävyyksiä. Noin vertailun vuoksi laskin, että montako kirjaa listasin viime keväänä: 49. Onhan noilla luvuilla eroa... En tiedä onko tosiaan jotakin taantumaa vai olenko itse vain nirsompi.

Ei tässä kuitenkaan lukemisesta pulaa tulee. Ehtiipähän lukea vanhempia teoksia enemmän. Niissäkin kyllä piisaa.

Kommentit

  1. Alkoi minuakin kiinnostaa tuo Viivamaalari. Pihapuun katoamisestahan voi syntyä vaikka minkälainen "draama" etenkin kun sen (puun katoamisen) huomaa paranoidi ;D

    Joonas Konstigilla on muuten blogi ja kirjoitustensa perusteella tuntuu olevan ihan tolkun ihminen.
    http://joonaskonstig.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin käydä urkkimassa tuota Konstigin blogia! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  2. Äh, minä en halua edes puhua faunoidijatkosta koska siihen on ihan mahdottoman pitkä aika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä muuta sano! Taas yksi lisäsyy odottaa kesää!

      Poista
  3. Mites Poesia, ntamo tai Sanasato? Onko runous täysin passé? Ntamolla tosin ei taida olla katalogia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tunnustaa, että runous on kyllä kohdallani aika passé. Ne eivät vaan ole mun juttu, vaikka aina silloin tällöin koitankin tsempata ja lukea jotain klassikkorunoteoksia (esim. nyt odottaa vuoroaan Wislawa Szymborska).
      Joidenkin runoilijoiden jutuista pidän. Esim. Uuno Kailas, Tommy Tabermann, Edith Södergran ja A. W. Yrjänä.
      Mutta vähänkään uudempien runoilijoiden kohdalla olen aika pihalla. A. W. Yrjänäkin kuuluu tuohon vain siksi, että hän oli tuttu CMX:n kautta.

      Haluaisitko vinkata jotakin, jos tuo listani auttaa yhtään suosittelemaan? :)

      Poista
  4. Bongasin kymmenen kirjaa, jotka löytyvät omalta listaltanikin. Sekä muutaman sellaisen, jotka alkoivat kiinnostaa nyt tämän sinun listauksesi myötä, esim. Taivassalon Nälkä. :) Ihan mukavan oloinen kirjakevät on kyllä tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun piti ihan käydä katsomassa listasi uudestaan :) Juu, samoja näkyi löytyvän! Ja sielläkin oli kiinnostavia, jotka olivat minulta menneet vähän ohi. Esim. Julie Kibler: Matkalla kotiin (Gummerus, maaliskuu)

      Poista
  5. Kiinnostava listaus. Osin samoja kirjoja, joiden lukemisesta itsekin haaveilen, kuten Leinonen, Penney, Konstig, Byatt, Fletcher ja Rasi-Koskinen. Pidin todella paljon Johanna Holmströmin Camera Obscuran synkästä satumaisuudesta, mutta saa nähdä, tuleeko tuo uusi luettua.

    Pitäisi laatia omakin lista!

    VastaaPoista
  6. Minua kiinnostaa erityisen paljon tuo "Ystäväni Rasputin", muuten ajattelin odotella blogiarvioita, ennen kuin isken uutuuksia TBR-listalleni. Mielenkiinnolla siis arvioitasi odottelen! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti