Morren maailma sai yhteistyökumppanin!

Elämme jännittäviä aikoja, ystävät hyvät!

Voin ilokseni kertoa, että Morren maailma ja Elisa Kirja ynnä Sähköinen kirja solmivat yhteistyösopimuksen. Yhteistyö ei muuta blogiani sen enempää, kuin että tietyistä kirjoista tulen linkkaamaan Elisa Kirjan ja Sähköisen kirjan sivustolle. Kirja-arviot tulevat pysymään samanlaisina ja edelleenkin luen mitä lystään.

Sähköinen kirja -sivusto ei myy mitään, vaan jakaa enemmänkin tietoa e-kirjoista ja lukulaitteista. Elisa Kirja taas myy e-kirjoja ja äänikirjoja. En saa mitään provisiota, jos satutte ostamaan e-kirjan tai äänikirjan minun blogistani linkaten. Olen saanut Elisa Kirjalta lukulaitteen ja latauskoodeja. Lukemani kirjat saan valita itse eikä Elisa Kirja puutu arvioitteni sisältöön muuten kuin että sopimuksen mukaan minä luon linkit em. sivuille.

Lukulaitteeni on Samsung Galaxy Tab 2 10.1.
Olen rakastunut. Suhteelle oli kyllä olemassa hyvät edellytykset, sillä vuosi sitten ostamani puhelin, Samsung Galaxy Xcover, oli ensimmäinen kosketukseni Android-maailmaan ja olen tullut sen kanssa juttuun hyvin. Näin siis minun oli helppo ottaa käyttöön tämä.
Samsungilla yrityksenä ei muuten ole Morren maailman kanssa mitään tekemistä.

Ensin siis piti saada laite wlan-yhteyden päähän ja sitten latasin sinne Elisa Kirja -sovelluksen (myös Adobe Digital -sovellus täytyy asentaa DRM-suojattujen kirjojen vuoksi).
Elisa Kirja -sovellus on ilmainen eikä velvoita mihinkään.

Sovelluksen kautta avautuu näkymä omaan kirjahyllyyn.
Ostoskärryn kuvaa painamalla pääsee Elisa Kirja -kauppaan, josta voi ostaa ja ladata myös ilmaisia kirjoja. Ilmaisia ovat vanhemmat klassikot ja tällä hetkellä niitä näyttäisi löytyvän suomeksi 323 kappaletta. Ei lopu heti kesken.

Kauppanäkymässä voi sitten hakea haluamaansa kirjaa:


Jotta kirjahyllyssä pysyy tolkku, niin kirjat saa järjestää haluamaansa tyyliin. Se onnistuu täppäämällä tuota oikean yläkulman oikeanpuolimmaista kuvaa.
Pahoittelen epäselvää kuvaa. Luulen, että vika on enemmän kuvaajassa kuin kamerassa. Joka tapauksessa kirjat voi järjestää lukuhetken mukaan (viimeksi luettu ensin), kirjailijan mukaan tai kirjan nimen mukaan.

Oikean yläkulman vasemman puoleisesta kuvasta saa näkyviin Elisa Kirjan uutisia palvelusta:

No mutta sitten asiaan eli lukemiseen!

Tämä täppärini painaa 774 grammaa (kera suojuksen) eli keskivertoa kovakantista kirjaa enemmän. Esimerkiksi Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis kovakantisena painaa 381 grammaa. Suunnilleen samassa luokassa on aiempi lukulaitteeni Kindle, joka kera suojakansien painaa 393 grammaa.
Mutta jos paksumpaa opusta lukee, vaikkapa Stephen Kingin 22.11.63, niin täppärikin on jo kevyt. Kingin järkäle painaa nimittäin 1 157 grammaa.

Täppärin ilo on esimerkiksi tämä:
Lukukohdan voi synkronoida. Jos kirja jää täppärillä kesken, niin voipi sitä jatkaa puhelimella (useimpiin älypuhelimiin saa Elisa Kirja sovelluksen ladattua) tai tietokoneella.

Täppärilläni kirja näyttää tältä:
Vaakatasossa.
Pystysuorassa.
Itse pidän tuosta pystysuorasta enemmän.
Koe-esimerkkinä toimii muuten nyt Marko Hautalan Unikoira, josta on tulossa arvio myöhemmin.

Sivua käännetään liu'uttamalla tai täppäämällä pari kertaa. Pidän enemmän liu'uttamisesta.

Alareunaa täpätessä saa esiin tällaisen näkymän:
Lisäksi ylhäälle tulee myös valikko, jossa on mahdollisuus nähdä sisältö (voi hypätä suoraan haluamaansa lukuun), takakansi ja kirjanmerkit.

Tuossa alavalikossa näkyy siis sivunumero. Se ei ole sama kuin painetussa kirjassa. Unikoiran sivumäärä on Tammen kotisivujen mukaan 280, Järjellä ja tunteella -blogissa sanotaan 266 ja e-kirja 224.

Alavalikosta voi säätää myös fonttikokoa ja näytön kirkkautta. Etenkin jälkimmäinen osoittautui aivan loistavaksi. Aurinkoisella säällä tabletilla lukeminen voi olla vähän haastavaa sen heijastuvuuden vuoksi. Sivun kirkkautta säätämällä siitä saa kuitenkin miellyttävämmän. Säätö koskee vain e-kirjan kirkautta, eikä vaikuta laitteen näyttökirkkautteen muuten. Enkä huomannut, että se olisi kuluttanut akkuakaan yhtään runsaammin.

Täppärin kautta lukiessa tekstien lainaaminen (ja lainausten jakaminen) käy myös näppärästi:
En ole testannut vielä kuinka homma toimii, mutta ehkäpä lähiaikoina Morren maailman Facebook-sivuilla näkyy!

Ensimmäinen kirja on nyt luettu. Lukeminen sujui miellyttävissä merkeissä junamatkalla. Juuri matkaolosuhteissa koen tämän erityisen näppäräksi. Mukananihan voi olla vaikka sata kirjaa ja paino on yhä sen vajaat 800 grammaa.
Ongelmia sovelluksen kanssa ei ollut. Uskollisesti kirjanmerkki pysyi siinä mihin olin jäänyt (täpätään sivun oikeaa yläreunaa) ja sovelluksen avattuani pääsin kätevästi jatkamaan siitä mihin jäin.

Ja eiköhän me sitten tämän myötä Morren maailmassakin jatketa siitä mihin jäätiin. Kirja-arvioita tippuu tasaiseen tahtiin kuten ennenkin ja aina silloin tällöin muutakin höpötystä.
Lempivuodenaikani kesä jo kuiskii ovella... Ihanaa toukokuuta, runsaslukuiset lukijani!

Kommentit

  1. Onnea - kuulostaa ja näyttää hienolta :-)

    VastaaPoista
  2. Onnea mielenkiintoiseen yhteistyöhön!

    E-kirjat kiinnostavat itseänikin kovasti, mutta lukulaitteiden hinnat ovat vähän liian suolaiset opiskelijabudjetille. Eli kirjaston tarjonnassa pysytään :)

    VastaaPoista
  3. Hieno laite! Minuakin on koko ajan enemmän ja enemmän alkanut kiinnostaa joku lukulaite ja E-kirjat, vaikka ne tuskin koskaan normikirjaa korvaavatakaan, mutta kivana lisänä!

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia onnitteluista :)

    E-kirja ei minullakaan koskaan tule korvaamaan paperikirjaa. Ihan kuten mp3-musiikkitiedostot (olen kuunnellut niitäkin varmaan jostain 1990-luvun lopulta) eivät ole korvanneet cd-levyjä. Älppäreitäkin löytyy! C-kasetit ovat kyllä jääneet pois käytöstä.
    Jos nyt siis näin musiikki vs. kirjallisuus vertailee :)

    Lukulaitteilla on tosiaan vielä hintaa. Halvimmat taitavat olla 100 euron huitteilla ja sitten kalliimmat täppärit taitavat olla 600-700 euroa.
    Kirjasto on opiskelijan paras ystävä :)

    VastaaPoista
  5. Minä olen tähän mennessä lukenut pari Elisa Kirjan kirjaa Samsungin tabletilla ja mieltynyt käyttöliittymään. Luen myös Kindlellä, ja Kindlen näyttö on silmälle miellyttävämpi, mutta kirjan sivujen taitto toimii kauniimmin Elisan kirjoissa (Kindlessä enemmän tekstipötkövaikutelma). E-kirja ei korvaa paperista, mutta monimuotoisuus kunniaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kindlen näyttö on silmälle miellyttävämpi. Samaa mieltä olemme! Ja nyökyttelen myös tuolle taittoasialle.

      Kindleä ja tablettia on sinänsä tietysti hankala verrata, koska Kindle on puhtaasti pelkkä lukulaite. Tabletti on taas tietokone, jolla voi puuhata kaikkea muutakin :)
      Lukulaiteominaisuudessa Kindle pääasiassa pesee tabletin, mutta Kindlen ongelma on esimerkiksi sen joustamattomuus; vain Amazon kirjat toimivat fiksusti (ja laillisesti) siinä.

      Poista

Lähetä kommentti