Top Ten Tuesday: 10 vähälevikkistä kirjaa

Sallan lukupäiväkirjassa heitettiin hauska haaste nostaa esiin vähälevikkisiä kirjoja. Sitkeästi elää väite, ettei blogeissa sellaisia lueta. Luetaan kyllä. Ne vaan eivät saa niin suurta huomiota kuin isot hitit.

Etenkin spekulatiivisen fiktion puolella näitä riitää. Riittää siellä Harry Potter -hittejäkin, mutta myös muuta. Etenkin kotimaiset spefinovelliantologiat nousevat harvemmin minkään sortin listojen huipuksi.

Menen nyt ihan mutu-tuntumalla. En tiedä kirjojen painosmääriä tai myyntimääriä. Kirjat ovat aakkosjärjestyksessä tekijän mukaan.

Hannila Petteri: Kaukamoinen (2013)
Tekijän minulle tarjoama omakustanne. Osui kiinnostusalueideni napakymppiin, joten en epäröinyt tarttua tähän. Jatkoakin on luvassa ja tulen taatusti lukemaan nekin. Muinaissuomalaishenkinen fantasiatarina.

Heyerdahl Thor: Tigris (1979)
Thor Heyerdahlin teoksia ei juuri blogimaailmassa näy. En tiedä olivatko ne hittejä omana aikanaan? Tammi on tämänkin Heyerdahlin Suomeen tuonut. Luvassa siis tutkimusretkeilyä Lähi-idässä, ei proosaa vaan tosijuttua. Toivottavasti Kon-Tiki -elokuva saisi Heyerdahlin muillekin kirjoille vähän nostetta!

Lukjanenko Sergei: Yöpartio (1998 / 2012)
Erittäin hieno spefisarjan avaus. Tätä ei ole juuri missään näkynyt, muutamissa blogeissa. Into-kustannuksen helmiä.

Meresmaa J. S. & Harju M. (toim.): Steampunk! – koneita ja korsetteja (2012)
Suomen ensimmäinen steampunk-novellien antologia Osuuskumma-kustannukselta.

Pekkola Mika: Aamun kirkastus (2012)
Like-kustantamolta ilmestynyt kaiketi taideproosaksi laskettava teos. Tulen huonosti sellaisten kanssa juttuun, mutta intoudun silti välillä kokeilemaan.

Polidori John: Vampyyri (1819 / 2005)
Omanlaisensa ja -aikaisensa klassikko 1800-luvulta. Ei kaiketi lyönyt leiville juuri silloinkaan. Suomennoksen teki Faros-kustantamo.

Saloranta T. & Koskimies M.: Me emme valehtele ja muita Puolueen hyväksymiä novelleja (2012)
Spefinovelleja työläispolitiikan näkökulmasta. Kustantanut Jyväskylän Science Fiction Seura 42 ja URS-liike.

Talvio Maila: Kootut teokset I (1895-1898)
Maila Talvio jäi omana aikanaankin vähän muiden aikalaistensa varjoon. Tein Kaksi rakkautta -romaanista kandityöni. Nämä Kootut teokset I:n kustansi WSOY.

Törmi Kaarlo: Sivellin, sielu ja maisema (2011)
Minervalta ilmestynyt romaani kertoo Renne Haverisesta, joka opastaa muutamia herroja, mm. taitelija "Akkea" (Akseli Gallen-Kallela) Karjalan maisemissa 1800-luvulla. Hiljaista taisi olla tämänkin myynti.

Viitala Maria: Mikä tiinusta pöllähti? (2011)
Satu heinähousutontuista. Omakustanne.

Semmoisia on tullut luettua. Kaikista en ole pitänyt, joistakin taas kovastipaljon. Tällä viikolla ilmestyy taas yksi ehkä vähälevikkikseksi laskettava teos. Lasken sen ehkä myös taideproosaksi. En tiedä. Tunnen sen määritelmiä niin heikosti.

Monenlaista mahtuu siis blogienkin syövereihin.

--

Omalta osaltani en enää jaksa jatkaa tässä kuohussa asian tiimoilta. Aktiivisemmin olen kommentoinut Luutii-blogissa sekä tehnyt oman postauksen tänne. Ne riittäkööt minun osaltani. Eiköhän asiani tullut selväksi. Keskustelu on ollut hyvää ja kiivastakin. Nautin sellaisesta, mutta pitää osata lopettaa ajoissa (siinä riittää opiskelua etenkin minulla itselläni).

Kommentit

  1. Hyvänen aika, pakko vissiin ottaa lukuun tuo Yöpartio, kun aivan omasta hyllystäkin löytyy. Aiemmin en ole uskaltanut. Minä kun en lue muita kuin runsaasti blogisuitsutusta saaneita kirjoja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tartu ihmeessä! Minä koitan pian saada luettua sen jatko-osan Päiväpartion :)

      Poista
  2. Kiinnostava lista! Minuakin kiinnostaa Yöpartio. On se lukulistallakin. En vain vielä ole päässyt sitä lukemaan.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen listaus, josta osa nimistä oli minulle tuttuja, osa ei. Mutta yhtäkään en ole lukenut. Voisin ehkä kokeilla laajentaa luemistoani jossain vaiheessa myös spefin puolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepas :) Sekin on niin laaja ja monipuolinen genre, että välillä se yllättää konkarinkin.

      Poista
  4. Oi tuo Vampyyri pitäisi saada käsiin! Ja kun kirja on niin pieni, niin tulee samalla helppo kirja mukaan 1800-luvun kirjat -haasteeseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa etsiä divareista. Muistaakseni se on Farokselta loppuunmyyty. Ja kirja on tosiaan suloinen kaikessa pienuudessaan!

      Poista

Lähetä kommentti