Hanna Matilainen: Mitä kummaa – Opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon (2014)

Tässä se nyt on. My precioussss... Aarteeni. Kirjalapseni. Tämän kanssa on kulunut viime syksy avoimessa suhteessa, kevät hyvinkin tiiviissä suhteessa. Blogiparkakin on ollut ihan heitteillä, muusta perheestäni puhumattakaan.

Tämä on samalla myös Morren maailman 666. postaus! Pedon luku on varsinainen spefinumero (42 meni jo aikaa sitten...) ja petomaisen rohkean rouheasti nostan oman häntäni pystyyn kirjaa kehuessani. Tämä ei siis missään tapauksessa ole puolueeton arviointi, vaan pikemminkin mainos! Jos ostat kirjan kirjakaupasta, saan minäkin siitä muutaman roposen.

Mitä kummaa – Opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon (Avain) syntyi silkasta tarpeesta saada tällainen opus. Enää ei sanota spefin tekevän tuloaan Suomeen. Se on kuulkaas tullut jo – jäädäkseen.
Edellinen vähänkään tätä vastaava kirja on ilmestynyt 1990, Juhani Hinkkasen ja Kai Ekholmin toimittama Science Fiction, joka nimensä mukaisesti koskettaa enemmän scifiä. Avain/BTJ:ltä on ilmestynyt 2000-luvulla artikkelikokoelmia aiheesta, mutta ehkä niiden yleisö on ollut enemmän jo genreä tuntevassa ja tutkivassa joukossa.

Tämän on tarkoitus olla opas spefiin; scifiin, fantasiaan, kauhuun ja uuskummaan. Opas niillekin, jotka eivät ole kyseiseen kirjallisuudenlajiin tutustuneet lainkaan. Opas koko (kirjalliseen) spefikulttuuriin Suomessa. Esittelen paitsi lajityypit ja kirjailijat, myös seuroja ja tapahtumia. Luonteeltaan Mitä kummaa onkin enemmän esittelevä kuin tutkiva.
Tällaista kirjaa ei ole aiemmin tehty. Se tässä vähän jännittääkin!


Olen iloinen, että juuri minä sain tehdä tämän. Tunnustan, että jännitin sitä etukäteen. Onhan meillä nyt pitkään spefiä tutkineita ja harrastaneita muitakin! Sellaisia, jotka olivat toiminnassa mukana jo silloin, kun minä olin vain pilke isäni silmäkulmassa.
Minun ei olisi pitänyt yllättyä siitä, että sain lämmintä kannustusta kokeneilta konkareilta. Yllätyin kumminkin. Monikin piti hyvänä asiana sitä, että kirjan tekee joku, joka on aika tuore nimi ja tuttavuus fandomin parissa. Tuorein silmin osaa katsoa kokonaisuutta eri tavalla, kuin pitkään mukana olleena.
Kiitos tästä kannustuksesta! Se merkitsi minulle paljon! Toivon, että tulos on tältä(kin) osin tyydyttävä.


Kirjan tekeminen oli mukavaa puuhaa, vaikka välillä hermostuttikin. Muistinko kaikki? Olenko nostanut esiin oikeat asiat? Eihän jäänyt mokia? Onhan kuvat ok? Kukapa kirjailija ei hermoilisi. Tukea sain niin kotiväeltä kuin kustantamoltakin. Kiitos!

Tässä se siis nyt on. Saatavilla kirjakaupoista ja kirjastoista. Jossain vaiheessa piakkoin toivottavasti myös sähköisestikin.
Toivon, että siitä on iloa sinulle, joka olet tutustumassa spefiin ja sinulle, joka olet jo ottanut genren omaksesi. Kannustan rohkeasti lukemisen lisäksi myös osallistumaan tapahtumiin ja seuratoimintaan! Vilpittömästi voin sanoa, että mukaan oli helppo mennä ja tapahtumissa sitä tuntee aina olonsa tervetulleeksi.

Olkaa hyvät!

Kommentit

 1. Voi mahtavaa, onnea kirjan julkaisun johdosta! :)

  VastaaPoista
 2. Onnittelut julkaisusta! Kirja on siis tulossa sähköisenäkin versiona, hienoa. Odottelen sitten sen.

  VastaaPoista
 3. Onnea! Varasin kirjan kirjastosta jo varmaan pari kuukautta sitten ja nyt vain odottelen, milloin kirja saapuu luettavakseni.

  VastaaPoista
 4. Isot onnittelut! En malta kyllä odottaa, että pääsen lukemaan tämän kirjan :)

  VastaaPoista
 5. Onnea Morre. Eka kirja on aina rakkain, sitä ei unohda ikinä. Sitä katselee, haistelee ja koskettelee.
  Minulla on Aikataika tekijän omisteella, joka on vain luettelo.

  VastaaPoista
 6. Hienoa, isot onnittelut! Tämäntyyppiselle teokselle on varmasti kysyntää. :D

  VastaaPoista
 7. Loistavaa! Mitä suurimmat onnittelut Normandiasta.

  VastaaPoista
 8. Onnea, yritin jo onnitella päivällä, mutta kommentit katosivat johonkin! Hienolta näyttää kirja.

  VastaaPoista
 9. Hieno aluevaltaus! Onnittelut! Olen kolmantena Kouvolan kirjaston varauslistalla, ja saan kirjasi pian, kunhan niitä tulee kirjastoon.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti