Syksyn 2014 kirjat

Se on nyt sitten heinäkuu! Ja sääkin uhkaa näyttää jo varsin kesäiseltä. Onkin siis erityisen hyvä aika kurkata jo syksyyn ja sen kypsymistään odottavaan kirjasatoon. Osa kirjoista on jo ilmestynytkin.

Art House / Jalava
H. P. Lovecraft: Hautakummun salaisuus sekä muita kirjoituksia ja kertomuksia (syyskuu)
Jalava on tehnyt valtavan hienoa työtä julkaistessaan Lovecraftin novelleja. Tämä on sarjan kuudes ja viimeinen osa. Siinä on mukana myös Markku Sadelehdon esipuhe ja essee Lovecraftin elämästä. Kuulostaa siis erinomaiselta päätösosalta.

Atena
Riikka Takala: Ole hyvä (kesäkuu)
Romaani hyväntekeväisyydestä nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa. Ensin minä ja sitten muut? Niinkö?

Sari Peltoniemi: Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille (kesäkuu)
Aikuisten sadut kuulostavat mukavan vinksahtaneilta.

Avain
Juri Nummelin ja Vesa Sisättö: Tolkienin elämä ja teokset (lokakuu)
En ole juurikaan J. R. R. Tolkienin elämään tullut perehtyneeksi, mutta nythän on hyvä tilaisuus.

Bazar
Bernard Cornwell: Pakanavaltias (syyskuu)
Oi Uhtred! Olen tylysti ollut huomioimatta armasta viikinkiseikkailijaani. Pakanavaltias on sarjan seitsemäs osa, eikä näemmä vieläkään viimeinen...

Gummerus:
Elias Koskimies: Ihmepoika (syyskuu)
Kiinnostavan oloinen kirja 1990-luvun nuoruudesta. Pojasta, joka ei oikein sopeudu joukkoon, vaan tuijottelee Madonnan kuvaa ja haaveilee tähteydestä.

Paula Havaste: Tuulen vihat (elokuu)
Historiallista romaania pukkaa. Uuden sarjan avausosa, joka sijoittuu 1100-luvulle ja luvataan paljon kansanperinnettä, loitsuja ja ennustuksia. Loistavaa! Minulta on jotenkin ihmeellisesti mennyt Paula Havaste ihan ohi. Tässä taannoin löysin pari hänen teostaan kirjaston poistomyynnistä, joten Havasteesta kyllä kuullaan Morren maailmassa vielä.

Nina Hurma: Hatuntekijän kuolema (syyskuu)
Itsenäinen jatko-osa Yönpunaiselle höyhenelle. Kyllä minä sen verran vakuutuin, että tämäkin kiinnostaa.

Goliarda Sapienza: Elämän ilo (lokakuu)
Teos, joka julkaistiin vasta kymmenen vuotta tekijänsä kuoleman jälkeen. Oli aikanaan liian radikaali Italian kustannusmaailmalle. Tarina kertoo vuonna 1900 syntyneestä tytöstä, jota elämä sitten kuljettaa läpi Italian 1900-luvun poliittisen kuohunnan.

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias (kesäkuu)
Tämä odottaakin jo lukemistaan ja muutamissa blogeissa tästä on ollut juttua. Kirjakauppiaan elämä ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta äkkiä hän saa tilaisuuden aloittaa kaiken alusta.

Charlaine Harris: Kuiskauksia haudan takaa (syyskuu)
Sookie-sarja on minulla vieläkin kesken, mutta tässäpä pukkaa nyt ihan uutta sarjaa. Harper Collins ei ole telepaatti, vaan hänellä on kyky aistia kuolleiden sijainti ja viimeiset hetket. Mukavasti käyttöä siis poliiseille vaikkapa murhatapauksissa. Ja siitähän ei kaikki tykkää... Pakko kokeilla nyt ainakin avausosan verran!

Irene Cao: Sinun katseesi (kesäkuu)
Aistien trilogian avausosa. Kuulostaa pelottavasti pehmopornolta, joka kulkee 50 Shadesin jäljillä. Mutta tässä luvataan historiallisia maisemia, taidetta ja ruokaa. Kai tätä uskaltaisi kokeilla? Virittäydytään kuumiin kesäöihin!

Into
Hippo Taatila: Isipappablues (lokakuu)
Kirja on suunnattu mm. naisille, jotka haluavat joskus tietää mitä miehet ajattelevat. Tarina kertoo siis 2010-luvun isyydestä ja sen toteuttamisesta. Normaalisti ei tällainen vanhemmuuskirjallisuus jaksa niin innostaa, mutta esittely oli hyvä ja luotan siihen, että Into-kustannukselta tulee jotakin vähän rouheampaa kampetta.

Pentti Haanpää: Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja (lokakuu)
No koska Haanpää. Ja koska novellit.

Mikko Majander: Lukemisen hulluus – esseitä kirjallisuudesta ja musiikista (elokuu)
Pitkästä aikaa jokin esseekokoelma, joka kiinnostaa aiheensa puolesta kovasti.

Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen: Leppoisa opas huusholliin (lokakuu)
Opas "hauskaan, ekologiseen ja simppeliin arkeen". Jospa saisi hyviä vinkkejä? Etenkin tuo ekologiapuoli kiinnostaa.

Karisto
Mila Teräs: Harmaat enkelit (heinäkuu)
Kirjallisuudessa on paljon käsitelty kysymystä "kuinka pitkälle sodan varjo ulottuu". Mutta tämä sai silti kiinnostumaan. Kolmikymppinen nainen hoitaa mummoaan ja koittaa olla samalla hyvä äiti. Toisessa tarinalinjassa mummo palaa nuoruus muistoihin, joissa edetään huumaavasta rakkaudesta sodan traumatisoivan aviomiehen kanssa jaettuun arkeen.

Magdalena Hai: Susikuningatar (syyskuu)
Edes villit ihmissudet eivät saa minua jättämään Gigi ja Henry -sarjan viimeistä osaa lukematta. Minun ja poikani yhteisen odotuksen kohde.

Like
Tommi Liimatta: Jeppis (elokuu)
"80-luvulle sijoittuva hevinkuunteluromaani", sanoo kustantaja. No totta hitossahan tämä täytyy lukea!

Howey Hugh: Siirros (syyskuu)
Siirros kertoo sen maailman synnystä, joka esiteltiin romaanissa Siilo. Jännittävä lukukokemus luvassa!

Minerva
M. G. Soikkeli: Läpinäkyvä kuolema (elokuu)
Tulevaisuuden maailmaan sijoittuva murhatarina. Tiedän, että tämä on hyvä.

Myllylahti
Juhana Säde: Maattomat kuninkaat (lokakuu)
Historiallinen romaani 900-luvun loppupuoliskolta. Matkataan Hämeestä kohti Itä-Eurooppaa kuninkuudet mielessä. Kyllä kelpaa!

Nemo Rossi: Jumalista seuraava (marraskuu)
Muistatteko Arkomysteeri-sarjan ensimmäisen osan Rooman sudet? Tämä on jo kolmas, toinen osa odottaa lukemistaan. Tässä kolmannessa osassa matkataan Kreikassa!

J. S. Meresmaa: Mifongin mahti (syyskuu)
Mifonki-tarina jatkuu. Tällä kertaa edetään Ardisin lapsien, Fewrynnin ja Ciaranin matkassa.

Osuuskumma
Maria Carole: Tulen tyttäriä (marraskuu)
Romanttista fantasiaa luvassa!

Otava
Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä (elokuu)
Olli Jalosen kirjat ovat kiinnostaneet jo pitkään. Poikakirjakin odottaa hyllyssä yhä vuoroaan. Miehiä ja ihmisiä kertoo erään pojan kesästä 1970-luvulla, jolloin hän oppi tuntemaan työelämän, naiset ja alkoholin.

Helena Waris: Vuori (kesäkuu)
Ilmestynyt jo. Puolisko luki jo ja kehui. Tartun tähän hetikohtapian.

Aleksi Delikouras: Game over (lokakuu)
Nörtti-sarjan kolmas osa. Dragolla pukkaa kiirusta. Pitäisi miettiä jatko-opintoja, mutta kun seiskaluokkalaiselta pöllitään Game Boy, Drago perustaa suojelutiimin. Ja kukas sinne rehtorin puhutteluun joutui...

Ilkka Auer ja Antti J. Jokinen: Sammon ryöstö (lokakuu)
Nicholas North -sarjan toinen osa jatkanee samoilla raiteilla kuin ykkösosa Kalmattaren kirous. Kyllähän tämäkin pitää lukea!

Siltala
Helmi Kekkonen: Suojaton (elokuu)
Tarina Isasta, jolla kaikki on periaatteessa hyvin, mutta joka ajatuu syvyyksiin. Jotakin käsittämättömän kiehtovaa tämän kuvauksessa oli.

Tammi
Marko Hautala: Kuokkamummo (elokuu)
Kauhua luvassa. Nuoret ovat keksineet tarinan Kuokkamummosta, joka tappaa lapsia. Saila ryhtyy tekemään seudun legendasta. Onko tarina vain tarinaa?

Maria Turtschaninoff: Maresi (syyskuu)
Turtschaninoffin kirjat ovat minulle vielä vieraita, mutta kiinnostavia. Anaché kuuluu lukulistalleni ja Maresi sijoittuu samaan maailmaan. Maresi kertoo tytöstä, joka elää turvassa Punaisessa luostarissa, jossa naiset saavat kehittää taitojaan taipumustensa mukaisesti. Mutta paikalle pöllähtää Jai, joka pakenee isäänsä ja alkaa melkoinen seikkailu.

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet (syyskuu)
Olen vastikään löytänyt uuden ihastuksen: Murakamin! Ja tämän kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomeen. Jännää!

Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat (syyskuu)
Tarina sijoittuu 1700-luvulle, jossa papiksi opiskellut Morten Falck lähtee Grölantiin levittämään Jumalan sanaa. Mutta sepä ei onnistu tuolla valon ja pimeyden maassa ihan noin vain.

Teos
Raija Oranen: Aurora (elokuu)
Orasen romaani Aurora Karamzinista, sijoittuu 1800-luvulle. Suhtaudun varovaisella kiinnostuksella.

Maria Peura: Ja taivaan tähdet putoavat (syyskuu)
Lestadiolaisessa ympäristössä kasvanut Anni on eroamassa ja tytär Mirka taistelee päihdeongelmien kanssa. Sitten elämä asettuu mukaviin uomiinsa ja Mirkakin on päässyt terapiaryhmään. Vaan kun terapiaryhmä alkaa saada outoja piirteitä, soivat Annin hälytyskellot...

WSOY
Marisha Rasi-Koskinen: Vaaleanpunainen meri (syyskuu)
Novelleja toden ja kuvitellun rajalta, lupaa kustantaja. Kiinnostaa!

Tuomas Kyrö: Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja (heinäkuu)
Vaikka tämä Mielensäpahoittaja-juttu alkaa hiljalleen väsyttää, on tämä listoilla. Mielensäpahoittaja nimittäin valmistautuu kuolemaansa.

Maritta Lintunen: Hulluruohola (elokuu)
Novellikokoelma Mozartin hiuksien tekijältä. Vakuutuin siitä niin, että onhan tämäkin luettava.

Aki Raatikainen: Luolamadonna (syyskuu)
Kristallikuninkaan tekijältä pukkaa taas historiallista romaania. Seikkaillaan 1600-luvun Keski-Euroopassa.

David Vann: Kylmä saari (syyskuu)
Nykyaikaan sijoittuva, uudisraivaajahenkinen tarina. Aviopari lähtee Alaskassa syrjäiselle saarelle rakentamaan mökkiä. 30-vuotinen, rakoillut avioliitto ehkä korjaantuisi? Muuten ei niin jaksaisi kiinnostaa, mutta tätä verrattiin Cormac McCarthyyn, eli ilmeisesti luvassa on ihan jotakin muuta kuin vaaleanpunaista hattaraa...

Cormac McCarthy: Kaikki kauniit hevoset (syyskuu)
Niin... McCarthysta puheenollen... Tarina sijoittuu vuoden 1949 Texasiin, jossa cowboy lähtee etsimään onneaan Meksikon puolelta. Kotiinpaluu on karu.

Annukka Salama: Harakanloukku (elokuu)
Faunoidit ovat täällä taas! Luvassa on vieläpä päätösosa ja Salaman aiemmista kirjoista päätellen hän osaa itkettää. Varustaudun nenäliinoin.

Puhhuijaa! On siinä kuulkaa taas kirjaa luettavaksi. Kaikkiahan täällä Morren maailmassa ei nähdä. Toiset nähdään ennemmin, toiset myöhemmin. Ans kattoo miltä syksy täällä näyttää!

Kommentit

  1. Runsas on tämänkin syksyn kirjasato :)
    Kiinnostava listaus, sillä vaikka mielestäni olen käynyt tarjonnan tarkasti läpi, nostit esille ainakin kaksi kiinnostavaa kirjaa, joita en ollut huomannut.

    Koskimiehen kirjaa odotan erityisen suurella mielenkiinnolla, samoin Jeppistä. Murakamia kuulin suositeltavan viimeksi eilen, joten hänenkin kirjansa kiinnostaisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä käy aina niin, että joku unohtuu kumminkin! :D Onneksi bloggarit varsin kivasti tekevät näitä listauksia :)

      Poista
  2. Todella mielenkiintoinen listaus. Itse odotan Havasta todella todella paljon. Olen ollut fani Kymmen onnen Annasta lähtien. Hän osaa. Yhtä kovasti odotan Oriana Fallacin elämäkertaa. Se ei ole kirjallinen helmi kaunokirjan tavoin, mutta... Löysin listaltasi muutaman nimekkeen, joita en ole huomioinut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti