Kevään 2015 kirjat

Ja juuri kun pääsin surkuttelemasta, etten ehtinyt lukea kaikkia viime vuodenkaan kiinnostavia kirjoja, niin jo tuppaa uutta listaa! Ei tästä maailmasta kirjat lopu kesken, se on vallan tosi se. Joten ei muuta kuin eespäin, sanoi mummo lumessa.




Art House / Jalava
J. M. Barrie: Peter Pan (huhtikuu)
Ehta satuklassikko ilmestyy nyt lyhentämättömänä versiona ja Petri Hiltusen kuvittamana. Olisikin jo korkea aika tutustua tähän tarinaan ilman Disney-siloittelua.

Satu Hovi ja Katri Niemi: Keskiajan maut (maaliskuu)
Ou jes!! Tällaista opusta olen niiiiin odottanut. En päästäkseni itse kokkaamaan (se on vain bonus), vaan kirjoittamisen tueksi. Helpottaa keskiajan kuvausta, kun tietää mitä silloin syötiin, miten valmistettiin jne. Kuvauksen perusteella tässä ei puhuta vain aatelisten herkuista, vaan kerrotaan myös tavallisten pulliaisten särppimistä.

Atena
Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen (maaliskuu)
Matkaoppaan muotoon kirjoitettu tietokirja elämästä Suomessa 1400-luvulla. Kiinnostusperuste sama kuin yllä. Jesjes!!

Avain
Markku Soikkeli: Tieteiskirjallisuuden käsikirja (tammikuu)
Miten kyborgit ja ne muut hässäkät ovat tulleet osaksi tieteiskirjallisuutta. Soikkeli, jos kuka, osaa vastata näihin. Ennakoin tästä loputonta aarreaittaa.

Gummerus
Milja Kaunisto: Piispansormus (tammikuu)
Olavi Maununpojan ja Miraclen tarina saa jo kolmannen osansa. Ensimmäinen (Synnintekijä) oli hyvä, toinen (Kalmantanssi) parempi. Kolmas toden sanoo?

Anneli Kanto: Pyöveli (helmikuu)
Historiallinen romaani 1670-luvulta ja noitavainoista. Tarina kolmesta miehestä; pyövelistä, apteekkarista ja tuomarista. Täpititäpiti!

Karisto
Kirsti Ellilä: Tuntemattomat (maaliskuu)
Tuuli selvittelee sukunsa historiaa ja keskiössä on vuoden 1918 tapahtumat, jotka ovat jättäneet jälkensä Tuuliinkin. Sukutarinoiden selvittely innostaa aina, kun käsiteltävä ajankohta on kiintoisa.

Like
Lauri Eirola: Assurin kehrä (maaliskuu)
Esikoiskirjailijalta pukkaa historiallista romaania. Mennään niinkin kauas kuin vuoteen 600 eaa. ja puhutaan Babylonian valtaannoususta. Kuulostaa jännittävältä!

Jaakko Markus Seppälä: Lemen (tammikuu)
Tässä esikoisteoksessa ollaankin lähitulevaisuudessa, vuodessa 2063. Kustantaja kuvaa tätä bladerunnermaiseksi teknotrilleriksi. Minulle tuli taas mieleen Matrix ja kyberpunk. Annan tarkemman kuvaukseni luettuani tämän.

Marco Kosonen: Muurikaupunki (helmikuu)
Musiikin voimalla taas mennään. Marc liittyy kulttibändiin ja unelmista alkaa tulla totta. Vaan vastasiko totuus toiveita? Tämä kiinnostaa, koska pidin Kososen esikoisesta Ravintola Loppu.

Gillian Anderson ja Jeff Rovin: Liekkien näkijät (maaliskuu)
Gillian Anderson on monille Salaisista kansioista tuttu tyyppi, mutta nyt hän debytoi myös kirjailijana. Tarina kertoo USA:n suurlähettilään tytärtä hoitavasta lääkäristä. Tyttärellä on traumoja, mutta käykin ilmi, että samoja, hyvin erikoisia oireita on muillakin lapsilla muualla maailmassa. Kyseessä ei olekaan tauti, vaan yhteys ihmiskuntaa edeltäneeseen sivilisaatioon.

Matti Riekki: Täältä pohjoiseen: Sentencedin tarina (tammikuu)
Suomimetallin ystävänä, pitkäaikaisena Sentenced-fanina tämä kuuluu pakkolukemistoon.

Minerva
Louise Doughty: Kielletyn hedelmän kuja (tammikuu)
Esittelyn perusteella tämä kuulosti aika tavanomaiselta. Naisella on elämä, ura, perhe ja kaikki kunnossa. Sitten hän antautuu salasuhteen ja lopulta löytää itsensä oikeussalista. Mutta jokin tässä jäi kiinnostamaan. Oikeussalissa ei taatusti puida avioeroa, vaan jotakin, joka tapahtui pimeällä kujalla...

Otava
Johanna Holmström: Sulje silmäs pienoinen (toukokuu)
Trilleriä pukkaa. Lastenpsykologi Robinin isä on ennen kuolemaansa perustanut hyväntekeväisyysjärjestön, joka tukee Itä-Euroopan lastenkoteja. Vai tukeeko? Tapahtumat sijoittuvat pienelle, eristäytyneelle omakotialueelle.
Kiinnostaa, koska Camera Obscura oli hyvä.

C. J. Sansom: Itsevaltias (maaliskuu)
Perhana! Olin unohtanut tämän sarjan kokonaan. Historiallista jännitystä Ruusun nimen tyyliin. Luostarin varjot luettu ja Musta tuli pitäisi lukea piakkoin.

Conn Iggulden: Kolmen liitto (helmikuu)
Ruusujen sota -sarjaan liittyvä historiallinen romaanisarja jatkuu. Minulta ekakin osa lukematta. Kääk! Tulee kiirus.

Paasilinna
Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla (tammikuu)
Luvataan kauhuromanttista tunnelmaa. Se jo riittää minulle. Sitä paitsi olen pitänyt Raevaaran novelleista, joten sekin jo riittää. Tarinassa siis Johannes selvittelee – ja aikoo kostaa – nuoruudenrakastettunsa Aalon itsemurhaa.

Siltala
Aki Ollikainen: Musta satu (huhtikuu)
Muistattehan Nälkävuoden, tuon tajuntaa järisyttävän esikoisromaanin? Tässä pukkaa kirjailijan seuraava teos. Tarina kertoo perheen hajoamisesta kahdessa ajassa; nykypäivässä ja 1930-luvulla.

Tammi
Alice Munro: Nuoruudenystävä (maaliskuu)
Lisää Nobel-voittajan novellistiikkaa.

Katariina Souri: Valkoinen varjo (tammikuu)
Musta mandala -sarjan ensimmäinen osa. Mosaiikkitaiteilija Mona saa hallitsemattomia aistimuksia toisista ihmisistä. Ja kun eräs puuseppä löytyy kuolleena, Mona pelkää tappaneensa tämän itse. Vankimielisairaalan ylilääkäri Sammatti taas haluaa testata laillistamatonta hoitomuotoa ja päätyy potilaansa kanssa Monan kurssille. Vaan kuinka käy... Kuulostaa jännältä.

Stephen King: Herääminen (tammikuu)
Kingiäpä tietysti. Odotan vähän pelonsekaisin tuntein myös tämän suomennosta...

Teos
Marko Leino: Syntymättömät (tammikuu)
En ole aiemmin lukenut Leinolta mitään, mutta tämä kuulosti kiinnostavalta. Kirjailijan vaimo on onnettomuuden seurauksena joutunut koomaan ja hänen sisällään kasvaa lapsi. Kirjailija kirjoittaa syntymättömälle lapselle tarinaa hänen ja vaimonsa elämästä, mutta tarina alkaakin elää uutta elämää...

WSOY
Petja Lähde: Jumala on muuttanut kaupunkiin (helmikuu)
Novellikokoelma kysyy, että onko ihmisen pyydettävä itseltään vai ympäristöltään lupaa olla onnellinen? Kiinnostaa, koska Poika oli hyvä.

Tämä lienee ennätyksellisen lyhyt lista! Vähän päälle 20 teosta! Olinko nirso vai ovatko julkaisumäärät pienentyneet? Mene ja tiedä. Ei tuo lukeminen kuitenkaan kesken lopu. Ja aina tulee ylläreitäkin.

Kommentit

  1. Onpa kyllä mielenkiintoisia kirjoja! Mua kiinnostaisivat erityisesti nuo Milja Kauniston teokset, en oo nimittäin lukenut ensimmäistäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävi sittemmin ilmi, että tämä Piispansormus onkin päätös osa. Joten nyt voit lukaista koko sarjan putkeen :)

      Poista
  2. Minä luulin jo lukeneeni Peter Panin lyhentämättömän version, mutta onko tuo Art Housen uusintapainos erilainen kuin alkuperäinen v. 2002 ja sen ensimmäinen uusinta v. 2007? Pidennetty? Olen lukenut tarinasta muistaakseni kolme eri suomennosta, ja olihan niissä vissi ero.

    VastaaPoista
  3. Noista keskiaikajutuista tulee mieleen, että oletko tutustunut Hannele Klemettilän kirjoihin? Niissä voisi olla aika paljon materiaalia.

    Sen kummempaa listaa en ole tehnyt, mutta Piispansormus kiinnostaa tietenkin, koska olen lukenut edellisetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On pitänyt tutustua, mutten ole ehtinyt... (Ihan kuin olisin sanonut tämän lauseen joskus ennenkin...)

      Poista
  4. Oi, bongasin täältä muutaman jonka haluan lukea. Olen selannut kevään katalogeja jotenkin laiskasti, kun monta mielenkiintoista kirjaa on livahtanut ohitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä listauksissa käy aina näin :D Luultavasti lueskelen muiden listoja samanlaisilla oivalluksilla ja ihmettelen, miksen itse huomannut...

      Poista

Lähetä kommentti