Kevään 2016 kiinnostavimmat kirjat

Viime vuonna en tainnut listata kiinnostavia kirjoja ollenkaan. Jotenkin se jäi välistä kokonaan ja lopputulemana olin itsekin ihan pihalla siitä, mitä kaikkea kivaa ilmestyikään. Ei hyvä.
Niinpä asia korjattakoon tänä vuonna. Tässä siis erityisesti meikäläisen lukuhermoja kutkuttavia kirjoja. En taaskaan varmaan ehdi lukea näitä kaikkia tulevana vuonna – tai ehkä ikinä – mutta jospa te muut löytäisitte myös näistä jotain kiinnostavia juttuja?

Art House / Jalava:

Irina Piippo, Johanna Vaattovaara ja Eero Voutilainen: Kielen taju (toukokuu)
Tietokirja kielen ilmiöistä, rappeutumisen uhasta ja kielen vuorovaikutuksesta. Tärkeää ammattikirjallisuutta minulle, mutta kiinnostaa muutenkin.

Russell Brand: Hamelnin pillipiipari (huhtikuu)
Suom.: Tuomas Nevanlinna
Lastenkirja, joka koettelee rajojaan siinä, mitä ja miten lapsille voi satua kertoa. Hähhää! Kuulostaa sopivan anarkistiselta minun ja Larin makuun.

Joe Abercrombie: Vain puoliksi kuningas (helmikuu) ja Halki puolen maailman (kesäkuu)
Suom.: Mika Kivimäki
Minun on ollut pitkään tarkoitus tutustua Abercrombien tuotantoon, sillä jotenkin olen päässyt käsitykseen sitä, että herra kirjoittaa varsin omintakeista, selkeästi aikuisille suunnattua fantasiaa. Särkynyt meri -trilogiasta ilmestyykin kaksi osaa heti kevään mittaan ja syksyllä varmaan kolmas osa.

Siri Pettersen: Mätä (toukokuu)
Suom.: Eeva-Liisa Nyqvist
Korpinkehät-sarjan toinen osa. Ensimmäinen osa, Odininlapsi, oli hyvin lupaava, joten tässä perheessä tämä kirja on yksi kevään odotetuimpia.

Juri Nummelin (toim.): Kirotun kirjan vartija (toukokuu)
Novelliantologia, jossa on suomalaisia Cthulhu-aiheisia tarinoita. Kauhukirjallisuuden ystävän valinta. Joukossa myös minulle monta tuttua kirjailijaa, joten uskon tämän olevan hyvinkin tasokas antologia.


Avain:

Jari Koponen: Pirun tusina (maaliskuu)
Tietoteos 13 erilaisesta tulevaisuudenkuvasta, joita tieteiskirjailijat ovat teoksissaan laatineet eri aikoina. Luvataan kurkkausta myös tieteiskirjallisuuden tilaan Israelissa, Kiinassa ja Egyptissä. Kiinnostavaa!


Gummerus:

Milja Kaunisto: Luxus (tammikuu)
Pidin todella paljon Kauniston Olavi Maununpoika -trilogiasta. Se oli mukavan räävitön ja rehevä. Luxus lupaa sitä samaa ja ehkä vielä enemmän! Luxus on Purppuragiljotiini-sarjan avausosa.

Milla Keränen: Kapteeni (tammikuu)
Keräsen esikoisteos Sisilian ruusu ei aikanaan minua vakuuttanut, mutta jo silloin sanoin jääväni odottamaan, mitä seuraavaksi pukkaa. Kapteeni sijoittuu 1700-luvulle purjehtimisen maisemiin. Ei siis ihan ominta aluettani, mutta tarinan esittely vaikutti kiinnostavalta.

Ida Simons: Tyhmä neitsyt (tammikuu)
Suom. Sanna van Leeuwen
Tämä odottaakin jo täällä lukemistaan. Teos on uusintajulkaisu maailmalta ja nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. Nuoren tytön kasvukertomus 1920-30-luvun juutalaisyhteisössä.


Like:

Tiina Raevaara: Korppinaiset (maaliskuu)
Noir-henkinen rikosromaani, mitä ilmeisemmin maagisin maustein. Kuulostaa itsenäiseltä jatko-osalta kiitetylle Yö ei saa tulla -romaanille, joka ei ollut ihan minun juttuni, mutta tämä kutkuttaa silti. Tässä on myös upea kansikuva.

David Duchovny: Pyhä lehmä (helmikuu)
Suom. Ilkka Salmenpohja
Kun kerran Gillian Anderssonkin, niin kyllä Duchovnykin sitten. Luvassa on humoristinen kertomus lehmästä. Kuulostaa niin häiriintyneeltä, että pakko lukea.


Karisto:

Juha-Pekka Koskinen: Benjamin Hawk – merirosvon oppipoika (maaliskuu)
Merirosvoaiheista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Miljöönä 1600-luvun loppu, ihan ehtaa merirosvoaikaa siis.


Minerva:

Eero Ojanen: Suuri suomalainen kummituskirja (maaliskuu)
Suomen hyytävimmät kummitustarinat yksissä kansissa. En voi vastustaa.


Myllylahti:

Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut (helmikuu)
Nuoren esikoiskirjan teos rakkaudesta kirjoihin ja ihmisiin. Tämä kuulostaa kutkuttavalla tavalla suloiselta kirjalta.


Osuuskumma:

No tietysti lyhyesti nostan esiin kaikki!

Samuli Antila: Vasalli (tammikuu)
Tämän olen lukenut oikolukuvaiheessa ja kyllä on hieno romaani, sanokaa minun sanoneen. Koetan ehtiä tekemään tästä ihan bloggauksenkin, mutta jos Tampere, Suomen sodat 1900-luvulla ja salaseurat kiinnostavat kera kauhuelementtien, niin tämä on sinun juttusi.

J. S. Meresmaa: Keskilinnan ritarit (helmikuu)
Ihastusta herättänyt trilogia nyt yksissä kansissa paperiversiona.

Kari Välimäki: Sikafarmari (maaliskuu)
Absurdi veijaritarina Kalevista, joka lähtee Afrikkaan tahkoamaan rahaa. Enpäs höpäjä tästä enempää, ennen kuin saan luettavakseni tämän valmiin version. Ennakoin kyllä, että tästä romaanista voidaan vetää herneitäkin nenään...

Anne Leinonen & Mia Myllymäki (toim.): Steampunk! – Silintereitä ja siipirattaita (maaliskuu)
Vielä kerran Steampunk! Tällä kertaa höyryävät novellit sijoittuvat Suomeen. Meitsikin on tähän raapustanut novellin.

Anni Nupponen: Hirviöasiakaspalvelu (toukokuu)
Asiakaspalvelutilanteet ovat aina hillittömän herkullista luettavaa, mutta mukavan vivahteen se saa kun otetaan mukaan vähän hirviöitä. Raapaleen mitalla tarjoillaan tarinaa pilke silmäkulmassa.

Lisäksi vinkkaan, että Kummalinnun munia -raapalepalvelu on taas käynnissä. Iloa koko vuodeksi 2016 joka viikko! Tilaa tästä!


Otava:

Antti Ritvanen: Miten muistat minut (maaliskuu)
Kiinnostava esikoisromaani uraäidistä ja pojasta, joka alkaa siitä, kun poika löytää äitinsä kotona kuolleena ja on helpottunut – nyt hän ainakin tietää missä äiti on.

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (maaliskuu)
Nuortenkirja Peetusta, joka on ristitty Petraksi olematta koskaan oikeasti Petra. Transsukupuolisuus on kiinnostava aihe, ja uskon Siri Kolun kykyyn käsitellä asiaa tuoreesti, makeilematta ja ehkä jopa huumorilla höystäen.


Reuna:

Teresa Myllymäki: Karhulehto
Tarina kertoo Iriksestä, joka menettää rakkaansa auto-onnettomuuden seurauksena. Kiinnostukseni herätti kirjailijan taustoitus siitä, kuinka on saanut inspiraatiota melodisesta metallimusiikista.

Raimo E. Tikkanen: Yshaloon
Scififantasiaa tarjolla seikkailuhengessä Yshaloonin saaren herruudesta. Jättiläishämähäkit vähän epäilyttävät, mutta muuten kuulostaa vinkeältä.


Savukeidas:

Kirsi Alaniva: Villa Vietin linnut
Savukeidas aloittaa kotimaisen proosan kustantamista myös. Alanivan esikoisromaani kuulosti kiinnostavalta. Se kertoo eri sukupolvien naisista, jotka ylläpitävät Villa Vietin kartanoa.


Siltala:

Miranda July: Avokämmen (maaliskuu)
Suom.: Hilkka Pekkanen
Kiinnostava romaani kertoo kahden hyvin erilaisen naisen kämppäkaveruudesta, jota sävyttää valta, erotiikka ja väkivalta. Kuulostaa vinkeältä.


Teos:

Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa (huhtikuu)
1950-luvun porvarilliseen kulttuurielämään kurkistava romaani kuulostaa kiehtovalta. En ole Leena Parkkisen teoksia aiemmin lukenutkaan, vaikka on kyllä pitänyt, ja tämä kiinnostaa aivan erityisesti.


Vaskikirjat:

Erkka Leppänen: Kirotun maan ritari (helmikuu)
13 novellin kokoelma, joita yhdistää Praedor-roolipelien maailma. Osuuskumman antologioissa näistä on ilmestynyt kolme ja olen pitänyt niistä kaikista, joten onhan tämä luettava. Miekan ja magian ystäville ehdoton


WSOY:

Maritta Lintunen: Takapiru (helmikuu)
Lintusen novellikokoelma kiinnostaa aina. Tässä kokoelmassa teemana ovät mitä ilmeisimmin yllykkeet.

Tommi Kinnunen: Lopotti (helmikuu)
Kertomus Helenasta, joka elää yksin Helsingissä 50-luvulla sokeainkoulussa – ja hänen sisarenpojastaan Tuomaksesta, joka tutustuu tätiinsä 40 vuotta myöhemmin. Neljäntienristeyksen kirjoittajalta sopii odottaa jotain vinkeää.

Kaiho Nieminen: Ihmissuden kronikka (helmikuu)
1600-luvulle sijoittuva tarina taikauskoisesta Suomesta ja Matti Jurvasesta. Kustantajan ilmoittamasta sivumäärästä päätellen kyseessä on vahva pienoisromaani.

Kommentit

  1. Mukavaa että Joe Abercrombielta suomennetaan Särkynyt meri -trilogia. Ensimmäinen osa vaikutti kirjoitetun nuoremmille lukijoille, kaksi seuraavaa ehkä vähän aikuisemmille. En puolikkaasta kuninkaasta hirveästi innostunut, mutta niin vain luin kaksi seuraavaakin osaa. Ja jotenkin tuli fiilis että tarina jäi kesken...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tietää tuosta ikäsuuntauksesta! En heitä heti kirvestä kaivoon :D Vaikka tietysti hyvää nuorille suunnattua kirjaa lukeekin mielellään noin muuten.

      Poista
  2. Kiitos kirjakattauksesta :) Näistä luen Kinnusen Lopotin ja Kauniston Luxuksen. Milla Keräsen kapteeni on myös lukulistalla. Esikoisteos oli kiinnostava historiallinen kirja. Historian ystävän kirjoja kaikki kolme ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Tykkään näin historian ystävänä, kun meillä julkaistaan aika paljon historiallisia romaaneja :)

      Poista
  3. Kiitos, tuo Keskilinnan ritarien yhteisnide kiinnostaa. Ilman sinua en olisi tiennyt. Vain puoliksi kuningas ja tietysti Mätä.

    VastaaPoista
  4. Mukava kuulla, että Raevaara tekee toisenkin samanhenkisen romaanin. Yö ei saa tulla oli kauhean mielenkiintoinen ja vahva lukukokemus, vaikka ei ihan täysiosumaksi yltänytkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan vähän ylläri, että nämä liittyvät toisiinsa. Vaikka olihan siinä Yö ei saa tulla -romaanissa kuvio, josta ammentaa useammankin romaanin verran!

      Poista

Lähetä kommentti