Syksyn 2018 ja kevään 2019 kirjat

Yksi bloggaamattomuuden huonoja puolia on se, etten tiedä mitä kirjamaailmassa tapahtuu. Mitä ilmestyy nyt? Mitä luetaan? Mikä on in, hot ja pop? Totta kai alalla olevana tulee pidettyä silmiä auki jonkin verran, mutta varsinkin viime syksy meni melkoisessa sumussa monistakin syistä, niin olen pihalla kuin lumiukko.
Niinpä siis härkää sarvesta ja katalogien perkuuseen! Tätä olenkin kaivannut. Mennään kustantamojärjestyksessä ja sulkuihin olen laittanut ilmestymisajan, jos sellainen on. Lista ei ole takuulla täysin kattava, enkä takuulla ehdi lukea kaikkia tänä enkä ehkä ensikään vuonna. Mutta joskus...

Art House / Jalava / Tietosanoma

Herman Geijer: Kriisit, katastrofit ja maailmanloput (toukokuu 2019)
12 tapaa varautua kaikenlaisiin globaaleihin katastrofeihin – ja ehkä myös zombeihin. Spefikirjailijan ja ehkä -lukijankin mielikuvitusta kutkuttava opus.

Marika Riikonen & Päivi Haanpää (toim.): Tusina (elokuu 2018)
12 novellin kokoelma nuorille. Mukana monta arvostamaani kirjailijaa. Ainoastaan kansikuvan väärä tavutus pikkuisen nyppii, mutta ei anneta sen häiritä.

Brandon Sanderson: Ajan sankari (joulukuu 2018)
Usvasyntyinen-fantasiatrilogian kolmas osa. Ensimmäinen (Viimeinen valtakunta) on jo hyllyssä, joskin lukemattomana. Toinen osa (Ylenemisen kaivo) odottaa vielä kirjakaupassa. Tätä on sen verran paljon kehuttu, että kutkuttaa kyllä.

Lars Wilderäng: Tähtisade (heinäkuu 2018) ja Tähtipöly (lokakuu 2018)
Ruotsalaisen dystooppisen scifitrilogian toinen ja kolmas osa. Ostin miehelle joululahjaksi sen ensimmäisen (Tähtikirkas), mutta en ole itse ehtinyt sitä vielä lukea. Mutta ylipäätään kiinnostaa spefi muualta kuin Briteistä, Jenkeistä ym.

Aula & co.

Katariina Heikkilä: Punainen nyrkki (tammikuu 2019)
Kotimaista fantasiaa, jossa on ilmeisesti realistinen ja tulevaisuuteen sijoittuva ote. Tarinassa neljä naista pitävät koossa jonkinlaista liittovaltiota. Naiset ovat kotoisin maista, joissa naisten asema ei ilmeisemmin ole kovin kaksinen. Kuulostaa siis hiukan fantastiselta Atwoodilta. Pitää tutustua!

Bazar

Bergsveinn Birgisson: Musta viikinki (huhtikuu 2019)
Tietokirja mystisestä, 800-luvulla eläneestä viikinki Geimurd Heljarskinnistä. Miksi häntä ei haluta muistaa eikä hänestä ole saagoja?

Gummerus


Päivi Alasalmi: Riivatut (lokakuu 2018)
Alasalmelta kauhuhenkinen romaani. Halkean innosta!! Tämä ehdottomasti lukuun. Alasalmi on yksi suosikkejani muutenkin.


Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni (maaliskuu 2019)
Käärmeiden kaupunki oli niin tolkuttoman hieno teos. Ja tottahan Ikuisesti, siskoni kuuluu lukulistalle. Kelttiläisistä mytologioista ammentava fantasiateos. Juu!

Ville Hytönen: Luumun polte (helmikuu 2019)
Maagisrealistinen, erotiikalla höystetty tarina epäsuhtaisesta parista Balkanilta. Kuulostaa jännittävältä ja kutkuttavalta.

Erin Kelly: Älä jää pimeään (maaliskuu 2019)
Brittiläinen romaani pariskunnasta, jossa nainen meni väkivaltaisen kohtauksen väliin. Se vaikuttaa pariskunnan elämään vielä 15 vuotta myöhemmin. Kehen kannattaa luottaa? Kenen sanaa uskoa? Kuulosti aika kiehtovalta jutulta.

Niina Mero: Englantilainen romanssi (helmikuu 2019)
Esikoisteos, joka yhdistelee synkemmällä vivahdeella Bridget Jonesia, Kotiopettajattaren romaania ja Downton Abbeyta. Kuulostaa mukavan viihdyttävältä.

Minna Rytisalo: Rouva C. (syyskuu 2018)
Romaani Minna Canthista. Miten voisin olla kiinnostumatta?

Erika Vik: Nefrin tytär (lokakuu 2018)
Kaksoisauringot-trilogia on päässyt viimeiseen osaansa. Kaksi edellistä (Hän sanoi nimekseen Aleia, Seleesian näkijä) ovatkin tuttuja (pitäisikin blogata koko sarjasta), Nefrin tytär ei. Vikillä on omaleimainen juttunsa, jonka parissa viihtyy vallan mainiosti.

Into

Ulla Koskinen: Suomessa selviytymisen historiaa (syyskuu 2018)
Miten täällä on pärjäilty kautta historian? Minusta on hienoa, että yhä enemmän tulee tietokirjoja tavisten arjesta menneiltä vuosisadoilta!

Johnny Kniga

Petri Silas: Alexi Laiho – kitara, kaaos ja kontrolli (huhtikuu 2019)
Fanityttö poksahtaa ihan justiinsa!! Alexi ei ole paljoa elämästään julkisuudessa avautunut. Olen ollut intohimoinen Children of Bodom -fani yhtyeen alkutaipaleelta asti, yli 20 vuotta siis. Joten on selvääkin selvempää, että tämä päätyy hyllyyni niin pian kuin vain mahdollista.

Karisto

Anu Holopainen: Sydänhengitystä (lokakuu 2018)
Aborttia käsittelevä romaani herättää monestakin syystä mielenkiintoni. Luotan ilman muuta Holopaisen taitoon käsitellä asiaa tyylillä, lukijaansa luottaen.

Anneli Kanto: Ihan pähkinöinä (lokakuu 2018)
Kepeä viihderomaani Anneli Kannolta on varmasti tosiaan kevyt, vaan ei tyhjäpäistä huttua. Tottahan tämä täytyy katsastaa.

Like

Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (maaliskuu 2019)
Kerrostalo, joka on joskus ollut kaupungin ylpeys, on nykyään ongelmalähiö. Miten siellä pärjäävät valkoiset heteromiehet ja vahvat naiset? Luvassa mustaa huumoriakin, sehän passaa.

J. Pekka Mäkelä: Hunan (2018)
Finlandia-ehdokkaaksikin päässyt Hunan kuulostaa kerrassaan kiehtovalta. 2. maailmansota Kiinasta käsin katsottuna ei ole niitä tutuimpia näkökulmia.

Katja Törmänen: Karhun morsian (2018)
Viikinkiaikaan kurottava romaani kahdesta naisesta ja kaiken yllä lepää Karhun kirous. Mitä tapahtuu, jos lähdettäminen ei onnistu ja Karhu vaatii omansa?

Minerva

Britt Karin Larsen: Finnskogen, elämän kehto (syyskuu 2018)
1800-luvulle sijoittuva tarina metsäsuomalaisista Ruotsin ja Norjan rajametsistä. Epäilyttävät metsäsuomalaiset ovat säädyttömiä pakanoita, jotka kylpevätkin alasti saunoiksi kutsumissaan huoneissa!

Sonia Paloahde: Aavistus (tammikuu 2019)
Psykologiseksi trilleriksi luonnehdittu esikoisromaani introvertista Paulasta, joka muuttaa kotiapulaiseksi parhaan ystävänsä Samuelin ja tämän seurapiirikuningatarvaimonsa luo. Hommat alkavat mennä oudoksi ja murha on luvassa. Mutta kuka on syyllinen?

S. N. Pires: Karhunkiertäjä (elokuu 2018)
Fantasiatarina hyljeksitystä pojasta, joka hakee hyväksyntää karhunkaatoon lähtemällä kaikista varoituksista huolimatta. Esikoisteos, joka pitää toki katsastaa.

Osuuskumma

Osuuskumman kevät 2019 sisältää kirjoja, jotka olen jo käsikirjoitusvaiheessa lukenut. Ja tietenkin ne ovat kaikki vallan loistavia, kuinkas muuten!

Taru Kumara-Moisio: Taniwha (toukokuu 2019)
Kiehtova tarina vie suomalaisperheen matkassa Uuteen-Seelantiin, jossa kuviot menevätkin hiukan uusiksi...

J. S. Meresmaa: Lintuhäkin muotoinen soittorasia (helmikuu 2019)
Raapalekokoelma pitää mielen vireänä ja mielikuvituksen käynnissä!

Anni Nupponen: Valkoinen kaupunki (helmikuu 2019)
Tätä olen myös kustannustoimittanut. Minun makuuni Nupposen kenties hienoin romaani, jossa häivähdyksiä Murakamista, Krohnista ja Hoegista – hienolla pippuriripauksella erotiikkaa. Bloggaan tästä aivan varmasti!

Otava

Magdalena Hai: Kolmas sisar – Royamen aikakirjat 1 (heinäkuu 2018)
Maggiksen uusi fantasiasarja, jonka pariin sormet syyhysivät jo kaaaauan ennen sen ilmestymistäkin. Mutta se on luvussani NYT.

Pirjo Hassinen: Parit (elokuu 2018)
Leena todistaa kahden perheen hajoamista; toista ensin 1930-luvulla, toista myöhemmin 2000-luvulla. Mitä siitä opitaan vai opitaanko mitään?
Tällainen "vertailu" vuosikymmenten (ja saman kokijan, eri ikävaiheessa vain) välillä kiehtoo!

Robin Hobb: Narrin salamurhaaja (syyskuu 2018) ja Narrin vaellus (maaliskuu 2019)
Ah!! Näkijän taru -sarja saa jatkoa, joka vihdoin suomennetaan. Pitäisi kyllä lukea Näkijän taru uusiksi ennen tähän tarttumista. Muistan vain sen, että siinä oli mahtavat henkilöhahmot ja tarina oli niin hyvä, että koirakin aikanaan tuhosi yhden osan...

Kaj Korkea-aho ja Ted Forström: Zoo! Sydänkohtauksia (syyskuu 2018)
Luin jo edeltävän osan, Viraalit nerot, ja olin tikahtua. Näemmä 8. luokkalaisten tissi-pieru-huumori puree minuunkin. Kirja on jo meillä, mutta odotan kiltisti lapselta vuoroani. Edellisen osan kun luin röyhkeästi ennen paketoimista...

Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat (lokakuu 2018)
Noituutta koskevat tietokirjat kelpaavat minulle aina. Ja kun Lappalainen kirjoittaa niin riivatun hyvin vieläpä, niin täytyyhän tämä saada hyppysiin.

Sami Makkonen: Kalevala (helmikuu 2019)
Sarjakuvaromaanitulkinta Kalevalasta. Synkkää fantasiaa luvassa. Kansikuvakin jo houkuttaa!

Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet (helmikuu 2019)
Esikoisromaani 1920-luvulla elävästä sisukkaasta pohjalaisnaisesta, joka jää yksin pirttiä pitämään miehen lähdettyä livohkaan Amerikkaan.

Michelle Obama: Minun tarinani (marraskuu 2018)
Kirja päätyi minulle joulupukilta ja kyllähän ihastelemani viisaan naisen muistelmat kelpaavat vallan hyvin!

Helena Waris: Vedenkehrääjä (syyskuu 2018)
Luin jo Linnunsitojan ja ihastuin Saziin huomattavan paljon. Niinpä tämä löytyykin jo hyllystäni ja odottaa kiihkeästi omaa vuoroaan.

Siltala

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen (elokuu 2018)
Meille tämä hankittiin jo ilmestymispäivänä. Mies luki ensin, sitten poika. Minä jumitin Mustan tornin parissa, mutta pian on tämän vuoro! Ei minua Kimin elämä juuri kiinnosta, mutta Hotakainen kirjoittajana ei voi muuta kuin onnistua!

Aki Ollikainen: Pastoraali (elokuu 2018)
Vaikka Musta satu ei ollutkaan niin vakuuttava kuin Nälkävuosi, niin kyllähän tämäkin pitää lukea. Maalaisidylliä, jota varjostavat synkät pilvet...

Tammi

Marko Hautala: Leväluhta (syyskuu 2018)
Lisää niitä odotettuja kirjoja, jotka ovat jääneet Mustan tornin jalkoihin. On hyllyssä ja odottaa vuoroaan. Olen niin paljon pitänyt Hautalan kirjoista, että odotukset ovat tämänkin suhteen korkealla. Mikäs siinä on ollessa Marko-sedän peloteltavana!

Stephen ja Owen King: Ruususen uni (2018)
Odottaa vuoroaan hyllyssä. Haiskahtaa itselle vähän velvollisuudelta eikä tästä ole kuulunut paljoa kehujakaan. Luettavahan tämä kumminkin on.

Terhi Tarkiainen: Pure mua (2018)
Oikeastaan haluan vain nostaa tämän esiin, sillä kuuntelin tämän äänikirjana. Oikein mukavaa vampyyriviihdettä aikuiseen makuun.

Kristiina Vuori: Viipurin valtiatar (huhtikuu 2019)
Koska Kaarnatuuli oli niin pirun hieno! Elinan surmakin on vielä lukematta, mutta totta maar tämäkin pistetään muistiin.

Teos

Rosa Meriläinen: Virhe (helmikuu 2019)
Kun 1900-luvun alun seurapiirilemmikki rakastuu vallankumousjohtajaan, niin ei seurauksilta voida välttyä. Mutta mitä kaikkea se maksaakaan Ella Stewenille?

Marjo Katriina Saarinen: Jälki (helmikuu 2019)
Riidan ja sovun päätteeksi Marionin miesystävä katoaa. Noin vain. Poliisi on vaitonainen. Mitä ihmettä on tapahtunut?

WSOY

Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous (2018)
Eeppistä, kotimaista fantasiaa, joka voitti Finlandia Juniorinkin. Täytyyhän tämä lukea. Semminkin, kun en ole vielä saanut aikaiseksi lukea Enorantaa yhtään. Argh!

Katja Kettu: Rose on poissa (2018)
Minnesotassa Eetu havahtuu siihen, että Rose on poissa. Poissa on myös yhtäkkiä 35 vuotta. Tytär Lempi on liian valkoinen reservaatissa, liian intiaani sen ulkopuolella. Kuulostaa perhanan kiehtovalta!

Liane Moriaty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista (kesäkuu 2019)
Hurahdin tuossa taannoin Moriatyn kirjoihin. Ne toimivat äänikirjoina vallan mainiosti! Sopivan kepeää, silti koukuttavan terävää. Ei ylimääräistä siirappia minun makuuni.

Anja Snellman: Kaikkien toiveiden kylä (2018)
Kreetalaismummo Agave löytää vuohipolulta ulkomaalaisen naisen, joka ei muista miten ja mistä on vuoriston pikkukylään päätynyt. Kuulostaa kiehtovalta, etenkin kreetalainen miljöö kiinnostaa.

J. R. R. Tolkien, Christopher Tolkien (toim.), Alan Lee (kuv.): Gondolinin tuho (huhtikuu 2019)
Suhtautuisin muuten varauksella näihin postuumeihin, toimitettuihin julkaisuihin, mutta kun Húrinin lasten tarina oli niin perhanan upea, niin täytyy tämäkin lukea!

C. J. Tudor: Liitu-ukko (2018)
Ostin tämän miehelle joululahjaksi, kun tätä mainostettiin pirskatin pelottavana. Mies ei ole vielä lukenut ja minullakin muuta jonossa, mutta uteloittaahan tämä.

No huhhuh! Olipahan urakka kahlata lukuisat katalogit läpi. Mutta olenpahan taas viisaampi ja vähän enemmän kartalla. Pidätän jyrkästi oikeuden lukea myös tämän listan ulkopuolelta, olla lukematta näitä kaikkia, lukea vielä vanhempia kirjoja – ja oikeastaan lukea (ja ehkä blogatakin) mitä lystään.
Arvostelukappaleita en edelleenkään aio ottaa vastaan. Ei tule painehia :)

Kommentit