A. R. S. Horkka: Nordic Horror – Jäätävää (2022)

Kustantamo: Tammi
Sivumäärä: 172

(Kirja-arvio kopioitu Instagram-tililtäni.)

Nimimerkki A.R.S. Horkan taakse kätkeytyvä kolmikko on kirjoittanut nuorille suunnattua Nordic Horror -kauhusarjaa, jonka ensimmäinen osa on Jäätävää.

Tarina kertoo orvoksi jääneestä Armaksesta, joka sijoitetaan pohjoisessa olevaan orpolaan, jota johtaakin demoni Lumileidi. Ja siitä sittenkin alkaakin toimintarytinät.

Kirja on selvästi suunnattu yläkoululaisikäisille nuorille, joita lukeminen ei niin nappaa. Kirja on ohut, luvut lyhyitä ja kieli yksinkertaista. Tällaisillehan on suorastaan huutava pula.

Harmikseni taso on kuitekin todella alhainen. Tarina on aika kliseinen, se vähäinen romantiikka väkinäistä ja jotenkin demonit ja limahirviöt tuntuvat kohderyhmäänsä nähden vähän hölmöiltä. Henkilöt ovat ohuita, tarina poukkoilee hassusti. Ikään kuin lukijaa aliarvioitaisiin rankasti.

On valtavan hienoa, että kauhua tehdään nimenomaan yläkouluikäisiä nuoria ajatellen. Lapsille on jo söpöjä ja kivoja kauhutarinoita, aikuisille sitten toki omansa, niin yläkoululaiset (etenkin vähemmän lukeneet) ovat harmillinen väliinputoajaryhmä.

Siltikin lukijaa voisi kunnioittaa. Harmittaa hurjan paljon, mutta koetan olla toiveikas. Ehkä minä vain olen nihkeän nirso aikuinen ja kirja oikeasti uppoaa kohdeyleisöönsä kuin häkä.

Helmet-lukuhaastessa sijoitan tämän kohtaan 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Kommentit