Ilkka Auer: Kymnaasi – Agnes af Forsellesin kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille (2019)

Kustantamo: Haamu
Sivumäärä: 302

(Kirja-arvio kopioitu Instagram-tililtäni.)

Ilkka Auerin Kymnaasi – Agnes af Forsellesin kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille on oikein pätevää kauhun makuista fantasiaa.

Tarina kertoo sijaisperheeseen sijoitetusta Sofiasta, joka on jäänyt orvoksi. (Fantasiakirjallisuuden orpolapsiprosentti on kyllä ihan käsittämätön. Jotain muuta välillä, jooko?) 16-vuotispäivänään Sofia päättää tehdä itsemurhan, sillä hänen elämänsä on yhtä helvettiä. Itsemurhan sijaan hän päätyykin Kymnaasiin, joka sijaitsee Rajalla. Outo sisäoppilaitos sisältää karmeita ja mystisiä juttuja, mutta vaarallisin on Punainen Mies, joka haluaa Sofian takaisin.

Kymnaasin vahvuus on kuvailussa. Ennen kaikkea kauhun ja väkivallan kuvailussa. Auer kertoo juuri sopivasti, jotta lukija saa muodostettua oman mielikuvansa. Mässäilyyn ei ole tarvetta lainkaan eikä sitä tehdäkään.

Jännite pysyy pääasiassa hyvin yllä. Joskin etenkin alussa Sofian tutustuessa Kymnaasiin oli turhan paljon "näet sitten kohta", "kerron sinulle myöhemmin", "se selviää sinulle kyllä" -kalastelua, jolle ei olisi ollut mitään tarvetta.
Myös Lydian pelottavuus Kymnaasissa jäi arvoitukseksi. Sofiaa peloteltiin Lydialla ja muut oppilaat selvästi pelkäsivät häntä, mutta Sofian ja Lydian suhde on toisenlainen ja Lydia käyttää pelottavuuttaan ihan muualla.

Kymnaasi oli kuitenkin erittäin virkistävä lukukokemus omaperäisine maailmoineen. Kovin nuorille ja herkille lukijoille tätä en suosittelisi, sillä olo saattaa mennä ahdistavuuden puolelle jo alusta alkaen.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan tämän kohtaan 37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle.
Onhan tuo kirjailijan omaa käsialaa oleva kansi todella kaunis ja nimikin on hieno!

Kommentit