Meri Valkama: Sinun, Margot (2021)

Kustantamo: WSOY
Sivumäärä: 556

(Kirja-arvio kopioitu tänne Instagram-tililtäni.)

Vetämäni lukupiirin kirjaksi valikoitui tällä kertaa kaikille yhteinen kirja, yleensä meillä on ollut jokin yhteinen teema. Toiveissa oli kotimainen, naisen kirjoittama suhteellisen uusi romaani. Päädyimme Meri Valkaman Sinun, Margot -teokseen.

Romaani kertoo Viljasta, joka lähtee selvittämään kuolleen isänsä saamia kirjeitä joltakin Margotilta. Selvitys vie Viljan 1980-luvun alun DDR:n aikaiseen Saksaan, omaan lapsuuteensa, jossa lopulta hajosi jotain muutakin kuin pelkkä Berliinin muuri.

Sinun, Margot on hieno ja rohkea romaani. Tämä sai Parnassossa naurettavan kritiikin, joka äityi suorastaan farssiksi (ks. Meri Valkaman julkinen FB-sivu sekä mm. Hesari). On näemmä vieläkin todella tulenarkaa kirjoittaa mitään vähänkään myönteistä DDR:sta.

Romaanin kirjalliset ansiot ovat kiistattomat, mutta en ihan täysin lämmennyt tälle. Ei tässä ole muuta vikaa kuin se, ettei DDR-jutut kiinnostaneet yhtään. Ihmis- ja ihmissuhdekuvaus oli kiinnostavaa ja hyvin rakennettua. Markus oli niin raivostuttava jahkaillessaan, ja samalla niin uskottavan inhimillinen. Rosan väsymys oli käsin kosketeltavaa. Luise oli jotenkin ärsyttävän omahyväinen. Mutta miljöö ja historiallinen kehys eivät vain puhutelleet.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan tämän kohtaan 18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja.
Meri Valkama on tutkiva journalisti, joka on kirjoittanut mm. Helsingin Sanomiin, Imageen, Suomen Kuvalehteen ja Long Playhin.

Kommentit