Aira Savisaari: Joku siipi pitäis olla (2009)

Kustantamo: WSOY
Sivumäärä: 79
Mistä minulle: kirjasto

Kirjastossa työskentelyn yksi etu on kirjahyllyjen väleissä kiertely ja niistä milloin minkäkin kirjan nappaaminen. Teen myös kirjavinkkauksia teini-ikäisille, joten eri genretkin pitää olla edustettuna. Runot on oma heikko lenkkini, mutta jospa nyt tulisi ryhdistäydyttyä enemmän siltä saralta. Onhan tämä peräti toinen lukemani runokirja tänä vuonna!

Aira Savisaari on minulle tuntematon nimi. Wikipedia tietää hänen olevan etenkin lastenkirjailija, mutta myös nuorille suunnattuja teoksia löytyy repertuaarista. Joku siipi pitäis olla on hänen toistaiseksi ainoa runokokoelmansa. Näitä kyllä lukisi enemmänkin!

Nuorille suunnattu runoteos pitää sisällään arjen kommelluksia. Kehyksenä toimii yksi luokka, ja runon puhujina ja kokijoina on aina joku luokan oppilaista.

Koulussa
kahden jälkkärin loukussa
ruokalassa pillimehu
matikan tunnilla ei ope kehu
on tarjolla toinen jälkkärisortti
nousee keltainen kortti

mä ja kalat, samassa sopassa:
jos pysyis kidat kiinni
ei oltais liemessä

Teosta ryydittää Lottta Kaupin hilpeä ja runokokoelmaan hyvin istuva kuvitus. Kaikki runot eivät ole riimileikittelyä, vaan mukaan mahtuu myös muita ratkaisuja kirjainasettelusta ilmavaan rivitykseen.

Aivan kaikki runot eivät vakuuttaneet ja paikoin kieli tuntui pikkuisen liikaa kasari-ysäri-menolta, mutta kokonaisvaikutelma kuitenkin plussan puolella.

Joku siipi pitäis olla on helposti lähestyttävä runoteos ikään ja "runokokemukseen" katsomatta.

Kommentit