Elina Kilkku: Vaimovallankumous (2021)

Kustantamo: Bazar
Sivumäärä: 302

Ennen kuin epäilette, olenko ihan tyystin seonnut luettuani tällaisen kirjan (pahempaa on muuten tulossa, btw), niin kerrottakoon, että sain tämän joululahjaksi lapseltani.
Ensinnäkin olen erittäin mielissäni siitä, että lapsi on sisäistänyt sen, että kirjalahjat ovat tässä perheessä erittäin hyviä lahjoja – etenkin kun niiden kylkeen saa joulun lempikarkkeja, eli Julioita.
Toisekseen hän ei ole valinnut mitä tahansa kirjaa, vaan tämä on tarkoin harkittu. Olin viime keväänä katsomassa Elina Kilkun käsikirjoittamaa Nuoruus on juhla! -teatteriesitystä, jossa lapseni oli soittamassa bändissä. Pidin esityksestä kovasti. Lisäksi Kilkku on myös arvioimassa lapsen tekemää teatteridiplomia, joten tämä ei tosiaan ole sattumanvarainen valinta.
Ja kolmanneksi... On etenkin kirjailijalle ihan tervettä lukea kirjoja mukavuusalueensa ulkopuolelta. Aina sieltä jotain tarttuu.

Vaimovallankumous on siis romanttista komediaa kiireestä kantapäähän, kohti ääretöntä – ja sen yli. Maailman ihanin mies, Mika, kosii Annia seurustelusuhteen 10-vuotispäivänä. Koko päivä on Annille silkkaa romanttista juhlaa ja tietenkin myös kosinta on julkinen (meikän painajainen). Mutta kaikkien, paitsi Annin parhaan ystävän Irenen, tyrmistykseksi Anni vastaa EI. Tai oikeastaan hän tarvitsee aikalisän. Mika on ihana, mutta suhde on jotenkin... Noh. Enää ei oikein panetakaan! Tulee häät, lapset, ruuhkavuodet... Ei ei ei, vaikka vanha luokkakaveri Henna onkin vakuuttunut avioliiton autuaaksitekevyydestä viljelemällä somessa äiteliä kuvia ryyditettynä happymarriage-hashtagilla. Lisäksi Anni on persaukinen ja työtön. Elokuvatutkimuksen gradukaan ei edisty. On siis parempi ottaa neuvoa antava lento New Yorkiin, romanttisten komedioiden pääkaupunkiin ja Irenen luo.

Lähdetään siitä, että kirjassa vilisee romanttisia komedioita niiden yksityiskohtineen ja juonipaljastuksineen. Jäin siis tältä osin vähän tyhjän päälle. Muinaisessa nuoruudessa nähty Pretty Woman ei paljoa auttanut. Sinkkuelämän Carrien ja Mr. Bigin toki tiedän, mutta muuten olin aika kuutamolla. Se ei sinänsä tarinan seuraamista haitannut, mutta tästä olisi varmaan saanut enemmän asioita irti tietämällä, mistä puhutaan.

Ja jos komediallisuutta arvioidaan asteikolla yhdestä kymmeneen, niin tämä oli 11... Ei. 12½ vähintään. En ole ihan varma, onko tämä peräti silkka parodia vaiko ihan muuten vain kreisikomediakirja, jossa uskottavuudella voidaan heittää monin tavoin vesilintua. Esimerkiksi kun Annin äiti tekee viraalisen läpimurron – ja päätyy kaksi päivää sen jälkeen Vanity Fairin kanteen. Öh.

Feministinen tuuletus onnistui pitämään pahimman tunkkaisuuden poissa. Kyytiä saavat niin Pekan ja Pätkän Justiina kuin hääkakkukoristeiden kaulin kädessään sulhasta alttarille raahavat morsianhökötykset. Etenkin Irene nostaa ravisteltavaksi koko heteromonogaamisen parisuhdepakon, mutta auttaa Annia, koska on Annin paras ystävä. Siihen auttaa runsas alkoholin käyttö ja Tinder, kuinkas muuten.

"-- Mutta ei sun myöskään ole pakko mennä naimisiin vain siksi, että koko meitä ympäröivä maailma uskottelee, että se on välttämätöntä. Häät on pelkkää bisnestä. Amerikkalainen keskivertopariskunta käyttää häihin melkein kolmekymmentä tuhatta dollaria. Jokainen, joka kieltäytyy astelemasta alttarille, tarkoittaa siis keskimäärin viittätoista tuhatta dollaria vähemmän rahaa kapitalismin rattaiden rasvaamiseen. Tämän vuoksi sinkkuja syyllistetään, ahdistellaan ja säälitään. Sitä paitsi avioliitto on vähintäänkin ristiriitainen instituutio."

Loppuratkaisu ei varsinaisesti yllättänyt, mutta koko kirjan komediallinen överiys pisti sekä hiukan kakomaan – että myös vähän ihailemaan. Vaatii ihan omanlaistaan rohkeutta pistää isompaa ja isompaa vaihdetta silmään. On lukijasta kiinni, kuinka kannattavaa se on.

Minä olin tälle väärää kohderyhmää, mutta otin joitakin juttuja opiksi ja neuvoksi. Suosittelen romanttisten komedioiden suurkuluttajille (huomaa spoilaantumisvaara), paitsi jos sinua on juuri kosittu tai – mikä pahempaa – olet juuri kosinut.

Lähdin mukaan Helmet-lukuhaasteeseen 2023. Tämä solahtaa kohtaan 20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla.

Vaimovallankumous muualla Blogistaniassa:
Kotona kirjassa

Kommentit