perjantai 31. maaliskuuta 2023

Kalle Veirto: Ohut hauska kirja (2017)

Kustantamo: Karisto
Sivumäärä: 152

Kalle Veirton Ohut hauska kirja on niitä kirjoja, jotka lie kohdennettu vähän lukeville pojille. Päähenkilöt Ekku ja Iiro-Matias ovat 9. luokkalaisia poikia, joiden tehtävänä on aivan peruskoulun loppumetreillä lukea yksi kirja äidinkielen esitelmää varten. He löytävät koulun listalta mystisen Ohuen hauskan kirjan, jota ei tunnu löytyvän yhtään mistään. Sinnikäs Iiro-Matias on päättänyt haluta lukea juuri sen kirjan, hinnalla millä hyvänsä. Ystävälleen lojaalina Ekku seuraa perässä, vaikka panoksena onkin päätösbileiden onnistuminen ja neitsyyden menetys Helinä-Hölinän kanssa.

Täytyy tunnustaa, että Ohut hauska kirja olisi saattanut jäädä jopa kesken, jollei tämä olisi vähän ollut työasiaa. Kirja on ohut, tarina on ohut, henkilöhahmot ovat ohuita – mutta hauskuutta en tästä löytänyt. Ilmeisesti nuoriin poikiin on tarkoitus vedota samaistumispintaa tarjoavilta, lukemista karsastavilla päähenkilöillä, ja karskilla ja runsaasti tupakoivalla kirjailijalla, joka on ylemmyydentuntoinen muihin kirjailijoihin nähden. Tuollainen fiktiivinenkin muiden lyttääminen jättää tympeän sivumaun koko tarinaan.

Tarina on kuitenkin helppolukuinen, suoraviivainen ja hyvää kieltä. Se on tosiaan nopeasti luettu, joten sikäli puoltaa paikkaansa siinä tarkoituksessa, mihin sitä on luultavasti ajateltu. Ehkä se toimii porttikirjana houkuttelemaan enemmänkin kirjojen pariin. Veirton Ohut hauska kirja 2 on enemmänkin samaa sarjaa kuin suoranainen jatko-osa.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa.

Ohut hauska kirja muualla Blogistaniassa:
Joukon Taideblogi
Opus eka
Sivutiellä (sisältää myös hyvää pohdintaa sukupuolittuneisuudesta kirjallisuudesta)
Bibbidi Bobbidi Book
Siniset helmet
Kirsin kirjanurkka
Kirjat kertovat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti