Salla Simukka: Jäljellä (2011)

Kustantamo: Tammi
Äänikirjan kesto: 5 tuntia, 10 minuuttia
Lukija: Anna Böhm

Salla Simukan Jäljellä kertoo 15-vuotiaasta Emmistä, joka karkaa kotoaan näyttääkseen, että on olemassa. Emmi on pelkkä Potentiaali yhteiskunnassa, jossa kaikki ovat jotakin; Idealisteja, Visuaaleja jne. Kun Emmi palaa karkumatkaltaan, ei ketään olekaan missään. Kaikki ovat kadonneet – tai niin Emmi ainakin aluksi luulee. Tapahtumat sijoittuvat Suomeen, pääosin Tampereelle ja Helsinkiin, mutta johonkin tulevaisuuteen. Romaanilla on yksi jatko-osa, vastinpari Toisaalla.

Täytyy tunnustaa, että en ihan kauheasti lämmennyt tarinalle. En tokikaan ole kohderyhmää ja kovin pidettyhän tämä on. Emmi oli päähenkilönä hirmuisen rasittava kivireki, joka kirjan viimeisillä minuuteilla äkkiä herääkin toimimaan.

Olisin kaivannut myös hiukan enemmän maailmanrakennusta tähän. Nyt tulevaisuuden maailma tuntui kovin laiskalta. Miksi näissä dystopiahenkisissä jutuissa syödään aina harmaata ja mautonta puuroa? Ja kun Emmi ystävineen päätyy huippusviittiin, juodaan siellä shamppanjaa ja syödään kaviaaria. Eikö tulevaisuudessa olisi voinut olla jotain muutakin luksusjännää? Tai erilaisia vaatteita? Jäljellä on toki lyhyt kirja, jonka ei ole tarkoituskaan olla maailmanrakennusromaani, vaan tarina yksinäisyydestä, näkymättömyydestä ja omasta ihmisarvosta. Tärkeitä teemoja, joita Simukka vie eteenpäin vielä tässä vaiheessa merkityksettömiksi jääneiden satuvihjeiden kautta.

Satuteemojen lisäksi Simukan kirjasta löytyy tutusti myös luontevalla ja luonnollisella tavalla rakennettua sateenkaariromantiikkaa, ensi-ihastusta ja muuta tunnemyllerrystä. Näissä piirteissä ovatkin romaanin vahvuudet.

Jännite kantoi myös alkuunsa ihan hyvin, mutta loppua kohden ote tahtoi kirvota, eikä liian kiireellä rakennetut loppurytinätkään saaneet enää pakettia kasaan.

Jäljellä on kuitenkin helposti lähestyttävä ja lyhyessäkin ajassa ajatttelemisen aihetta antava romaani, jonka suosiota ei sinänsä tarvitse ihmetellä.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt (Näsinneula).

Jäljellä muualla Blogistaniassa:
Unelmien aika
Les! Lue!
Mari A:n kirjablogi
Olipa kerran kirjablogi
Kirjamielellä
Kirjaimin kerrottu

Kommentit