Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa (2021)

Kustantamo: Gummerus
Äänikirjan kesto: 8 tuntia 43 minuuttia
Lukija: Sanna Majuri

Historiallisten romaanien ystävänä pitihän se minunkin tutustua tähän suosittuun Puuvillatehdas-sarjaan. Puuvillatehtaan varjossa on sarjan ensimmäinen osa ja samalla Antellin esikoisteos.

Tarinan sävelet ovat ensi minuuteilta selvät. Nuori leski Jenny Malmström kohtaa ylpeän ja komean Fredrik Barkerin, joka piakkoin perisi isänsä puuvillatehtaan. Kipakan feministinen Jenny ja konservatiivinen Fredrik luonnollisesti ajautuvat törmäyskurssille, rakastuvat, kokevat vastoinkäymisiä ja lopussa saavat toisensa. Tässä ei ole mitään vikaa ja tätähän romanttiselta viihteeltä pääasiassa haetaan.

Mutta.

Petyin kyllä siihen, kuinka ohueksi hahmot jäivät. Jennyssä ei ollut mitään särmää, hän oli nykynäkökulmasta suorastaan täydellinen eikä mokaillut mitenkään. Fredrik oli niin ikään omalla tahollaan täydellinen, mutta Jenny tietysti sitten muutti hänen ajattelutapaansa. Vastoinkäymisetkin olivat hieman ennalta-arvattavia.

Isoin bonus tässä olikin arkeologia! Siihen harvemmin törmää historiallisessa romantiikassa. Antell on opiskellut arkeologiaa ja se näkyy asian varmassa kuljetuksessa. Hän ei sorru pätemiseen, vaan avaa käytänteitä sen verran kuin tarina vaatiikin. Kokonaisuudessaankin 1800-luvun tunnelma kantaa romaanin loppuun saakka eikä missään vaihessa koeteta opettaa tai luennoida lukijalle.

Puuvillatehtaan varjossa on siis perusharlekiiniromantiikkaa, joka sopii lukijoille, jotka eivät ole niin nokonuukia henkilöhahmojen suhteen.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas.

Kommentit