Stephen King & Richard Chizmar: Gwendy (2017-2022 / 2023)

Gwendy-sarja koostuu kolmesta lyhytromaanista, jotka ovat julkaistu Suomessa yhtenä niteenä nimellä Gwendy. Äänikirjoina nämä on julkaistu erikseen. Kaikissa on sama suomentaja ja lukija.

Gwendyn lipas (Gwendy's Button Box), Stephen King ja Richard Chizmar
Äänikirjan kesto: 2 tuntia, 29 minuuttia

Gwendyn lumottu sulka (Gwendy's Magic Feather), Richard Chizmar
Äänikirjan kesto: 4 tuntia, 50 minuuttia

Gwendyn viimeinen tehtävä (Gwendy's Final Task), Stephen King ja Richard Chizmar
Äänikirjan kesto: 7 tuntia, 40 minuuttia

Suomennos: Einari Aaltonen
Lukija: Satu Paavola

Voi Stephen, Stephen... Ei näin. Tämä ei ole kovin nättiä luettavaa. Onneksi et osaa suomea.

Gwendy (käsittelen koko sarjaa pääasiassa yhtenä kokonaisuutena) kertoo Castle Rockissa asuvasta Gwendy-nimisestä tytöstä / naisesta, joka ensimmäisessä osassa on 12-vuotias. Hän saa omituiselta mieheltä, herra Farrisilta, lippaan, jossa on kahdeksan nappia ja kaksi vipua. Napeista seitsemän merkitsee maanosia ja kahdeksas on mystinen musta nappi, jota Gwendy kutsuu syöpänapiksi. Vipuja vetämällä saa mystisen ihania suklaita, jotka ovat muotoiltu uskomattoman tarkoiksi eläinhahmoiksi, sekä vanhoja ja hyvin arvokkaita kolikoita vuodelta 1816. Missään vaiheessa tarina ei selitä, miksi eläinhahmot tai miksi juuri tuo vuosi.

Gwendyn tehtävänä on pitää lippaasta huolta muutamia vuosia, jotta se ei joutuisi vääriin käsiin. Lipas vaihtaa omistajaa aika ajoin. Yleensä lipasta ei anneta uudestaan samalle haltijalle, mutta Gwendyn kohdalla herra Farris joutuu tekemään poikkeuksen.

Lipas on saanut tietenkin inspiraationsa Pandoran lippaasta. King kertoo esipuheessaan halunneensa pohtia, mitä nykyajan "Pandora" lippaalla tekisi. Gwendy osoittautuu vahvaksi tyypiksi, joka vastustaa lippaan houkutuksia – ainakin enimmäkseen. Gwendysta tulee hyvin menestynyt nainen niin kirjailijana kuin poliitikkonakin. Se on palkkio Gwendyn tehtävästä. Mutta sillä on myös oma hintansa... Gwendy-kokonaisuus seuraa Gwendya aina tämän traagiseen kuolemaan asti.

Kokonaisuus on kerta kaikkisen löperö. Idea on kuitenkin hirmuisen hyvä. Ensimmäinen osa oli mukavan napakka ja piti jännitteen yllä. Toinen osa oli venytetty floppi, jossa sulka ei kyllä mielestäni motivoitunut juuri lainkaan ja tuli kuvioihinkin vasta puolivälin jälkeen. Missään vaiheessa ensimmäisessä osassa ei puhuttu sulasta, vaikka Gwendy oli saanut sen kymmenvuotiaana. Kolmas osa oli vielä venytetympi antikliimaksi, jossa ratsastettiin niin Derryllä kuin Mustalla tornillakin. Ilmeisesti Chizmarin mukaan tarinan mystinen herra Ferris onkin Randall Flaggin inkarnaatio.

Gwendy hahmona on oivallinen, Kingille tyypilliseen tapaan vahva nainen, jolla on omat heikkoutensa. Hiukan hän lähentelee ylivertaisen jaloa persoonaa, mutta pienet säröt onnistuvat pitämään hahmokokonaisuuden kasassa. Etenkin lapsena ja teininä Gwendy on henkilönä parhaimmillaan.

Kolmannessa osassa, Gwendyn viimeisessä tehtävässä, on politiikka vahvasti läsnä. Muistaakseni tässä ei Yhdysvaltain presidenttiä nimetä, mutta ei ole vaikea arvata, kuka tuo rasistinen, ylimielinen, suulas valehtelija mahtaa olla. Kingin kirjoissa hänen poliittinen näkemyksensä etenkin erästä presidenttiä kohtaan on ollut ilmeistä, mutta vaikka olenkin hänen kanssaan samaa mieltä, niin ihan näin vahvasti poliittista teosta en Kingiltä kaipaa.

Gwendyn kuunneltuani oloni on pettynyt ja tympääntynyt. Kingin yhteisteokset jonkun toisen kanssa eivät ole mielestäni oikeastaan koskaan olleet mistään kotoisin eikä Gwendy tee poikkeusta. Gwendyn viimeinen tehtävä tuntui jo suorastaan ryöstöviljelyltä Kingin universumia kohtaan. Toivottavasti tämä ei jatku sitten kun mestarista joskus aika jättää.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kokonaisuuden kohtaan 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika.

Kommentit