Kerstin Geir: Rubiininpuna (2009 / 2012)

Rubinrot
Suomennos: Riitta Virkkunen
Kustantamo: Gummerus
Sarja: Rakkaus ei katso aikaa #1
Äänikirjan kesto: 9 tuntia, 54 minuuttia
Lukija: Elisa Salo

Harvemmin on tullut luettua saksalaista spekulatiivista fiktiota, mutta nyt tartuin tähän kehuttuun nuortensarjan ensimmäiseen osaan. Rubiininpuna avaa siis Rakkaus ei katso aikaa -aikamatkustustrilogian. Se kertoo 16-vuotiaasta lontoolaisesta Gwendolynistä, joka yllättäen saakin tietää olevansa aikamatkustusgeenin kantaja Charlotte-serkun sijaan. Charlottea on valmisteltu tehtäväänsä koko ikänsä, mutta nyt se rooli siirtyykin Gwendolynille.

Gwendolynin tehtävä on matkustaa ajassa hakemaan verta kronologi-laitetta varten edellisiltä geeninkantajilta. Kronologia pitää suojissaan loosi, jota johtaa salaperäinen Saint Germanin kreivi. Kronologi-laitteita on kaksi, mutta toisen on varastanut Gwendolynin täti Lucy, joka väittää ettei loosiin voi luottaa. Gwendolyn ei oikein tiedä, kehen sitten voi... 

Gwendolyn ei suorita tehtävää yksin, vaan ainoa elossa oleva toinen aikamatkustaja, Gideon de Villiers, matkustaa hänen kanssaan. Sietämättömän komeaa Gideoniakin on valmisteltu matkoihin koko ikänsä – yhdessä Charlotten kanssa, eikä Gideonkaan ole riemuissaan, kun nätti Charlotte vaihtuu tavalliseksi Gwendolyniksi. Tai no... Tavalliseksi ja tavalliseksi. Gwendolyn näkee nimittäin myös haamuja, joita muut taas eivät. Mihin se sitten mahtaa liittyä?

Rubiininpuna oli minun makuuni turhan raskassoutuinen. En millään tahtonut innostua tästä oikein mitenkään, vaikka ei tässä mitään vikaa sinänsä ollut. Aikamatkustustarinat eivät ylipäätään kuulu suosikkeihini, ehkä vika on siinä.

Aikamatkustusjutuissa tuppaa minun makuuni olemaan niin, että menneessä tapahtuu ne kiinnostavat asiat ja nykyhetken lukeminen on silkkaa kärvistelyä. Niin se oli Rubiininpunassakin. Painotus on jatko-osissa varmaan enemmän siellä menneen puolella, mutta taitaa olla minulle parempi ratkaisu lukea sitten historiallisia romaaneja menneisyyden nälkään.

Periaatteessa lasken aikamatkustustarinat enemmän scifiksi kuin fantasiaksi. Tässä on kuitenkin sen verran taikuudellisia juttuja eikä juuri lainkaan tieteispohjaa, että tämä menee heittämällä fantasian puolelle.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Rubiininpunan kohtaan 39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta.
Ilman kirjagramia koko kirjailija olisi livahtanut ohi silmieni. Ehkä yritän Geiriltä jotain muuta?

Kommentit