Michael P. Spradlin: Graalin vartija (2008 / 2008)

Keeper of the Grail (The Youngest Templar I)
Suomennos: Aila Herronen
Kustantamo: WSOY
Sivumäärä: 212

Luin tämän jo hyvä tovi sitten, mutta olen viivytellyt postaamista, sillä olisin halunnut lukea koko sarjan ja postata sitten kerralla kokonaisuudesta. Vaan ei! Toinen osa on lainassa edelleen! Olen tehnyt varauksen, mutta tämä kirja pitää jo palauttaa kirjavinkkausta varten.

Edellinen varmasti jo vähän vihjaakin, mitä mieltä olen Graalin vartijasta, joka aloittaa Nuori temppeliherra -trilogian. Kohdeyleisönä tälle on 10-15-vuotiaat historiasta kiinnostuneet lukijat, ehkä enimmäkseen pojat, mutta tällainen nelikymppinen täti viihtyi matkassa yllättävän hyvin, vaikka...

Tarina kertoo orpopoika (*syvä huokaus*) Tristanista, joka on kasvanut munkkiluostarissa, erityisesti veli Tuckin holhouksessa. Juoksupojan hommissa oleva Tristan on työteliäs ja kiltti, mutta salassa kytee halu nähdä muutakin maailmaa. Eräänä päivänä luostariin osuu joukko temppeliritareita, joista yksi sitten tahtoisi Tristanin aseenkantajakseen. Siitä se seikkailu sitten alkaa. Tristan kohtaa kuningas Richard Leijonamielen, jousiampuja Robard Hoden sekä salamurhaajaneito Maryamin. Välkyimmät tunnistanevat nimien tietynlaisen samankaltaisuuden erään toisen tarinan kanssa. En vielä tiedä, miten nämä tarinat risteävät, mutta se selvinnee kahden jatko-osan myötä.

Graalin vartija on helppo ja nopealukuinen. Sivuja on hiukan päälle 200, joten se voi houkutella vähän nihkeämminkin lukemiseen suhtautuvaa nuorta. Rytmi on suorastaan hengästyttävä ja henkilögalleria sopivan kokoinen. Ainakin tässä vaiheessa jako hyviksiin ja pahiksiin on aika selkeä. Tapahtumat vyöryvät reippaalla tahdilla ja loppu jää sen verran jännittävään kohtaan, että kannattanee koettaa lukea koko sarja yhtä kyytiä, jos vain on mahdollista. Allekirjoittaneella ei ole...

Tätä on siis varsin mukava suositella ja kuuluu minunkin kirjavinkkausvalikoimaani 5.–6. luokkalaisille nyt ainakin, miksei seiskoillekin.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 1. Kirjassa on kartta.

Kommentit