Mikko With: Saakelin satanen (2021)

Sarja: Uuno Turhanen #1
Kustantamo: Myllylahti*
Sivumäärä: 195

Mikko Within toinen romaani, Saakelin satanen, on ollut erittäin kehuttu ja paljon kiitosta kerännyt nuortenkirja. Odotukset olivat siis varsin korkealla, kun kirjaan tartuin. With ylitti ne niin että heilahti.

Päähenkilö Uuno Turhanen – joka kiroaa nimeään syvästi (ymmärrän) – on juuri lopettelemassa yhdeksättä luokkaa. Hän elää äitinsä ja pikkuveljensä kanssa palomiesisän kuoltua muutama vuosi sitten. Perheellä on taloudellisesti tiukkaa ja vaikka Uuno saa kesätöitäkin, niin aina tulee jotakin ja pitkäksi aikaa Uunokin joutuu tyytymään varsinaiseen mummopuhelimeen oman kännykän hajottua. Niinpä kiusaus käy suureksi, kun Uunon käteen työnnetään satasen seteli, jota hän ei saa hävittää...

Saakelin satasen jännite on todella hyvä. Jollakin tavalla With onnistuu sekä pitämään jännitettä yllä ja olemaan kiirehtimättä. Mukaan mahtuu vauhtia ja todella vaarallisia tilanteita – ruumiiltakaan ei vältytä. Saakelin satanen ei ole heppoinen pikku jännityskirja, jossa poika tuhlaa rahat, joutuu vaikeuksiin, katuu ja kaikki saavat moraalisen opetuksen ja he elivät elämänsä onnellisina ja kaidalla tiellä loppuun saakka. Ehhei... Juttu on hiukan mutkikaampi eikä niin mustavalkoinen.

Varsinaisen pääjuonen lisäksi Saakelin satasessa on muitakin kutkuttavia tarinalankoja, jotka toivottavasti avautuvat seuraavassa kirjassa, Saakelin sieppauksessa. Ensinnäkin Uunon paras ystävä Heikkinen on todella mystinen tyyppi. Ja toisekseen Uunon isä, ah niin kunnollinen ja täydellinen sankaripalomies, jonka mittaan Uuno ei ikinä voisi venyä... Mitä kaikkea siellä on taustalla? Ja millaista on, kun ei kuollut vanhempi olekaan ehkä niin täydellinen? Pitääkö kuollutta aina muistella vain hyvällä?

Erikseen on vielä nostettava esiin Within kieli. Saakelin satanen on kielellisesti yksinkertaista ja konstailematonta tekstiä, joka ei kuitenkaan aliarvioi lukijaansa. Kirosanojakin viljellään, mutta ei niillä kosiskella nuoria lukijoita (kokemukseni mukaan se on turhaakin).

Alun perin lainasin tämän vähän 5.-6. luokkalaisten kirjavinkkausta silmällä pitäen, mutta sen ikäiset arvioisin tälle liian nuoriksi lukijoiksi. Ei tässä mitään sinänsä vaarallista ole, mutta reilusti yläkouluikäinen saanee tästä enemmän irti. Kirjavinkkauspakkiini tämä menee aivan ehdottomasti!

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Saakelin satasen kohtaan 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi.
Saakelin satanen oli Topelius-palkintoehdokas vuonna 2022.

*Allekirjoittanut on Myllylahden tiedottaja.

Kommentit