Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin (2019 / 2022)

Voksne mennesker
Suomennos: Aino Ahonen
Kustantamo: Gummerus
Äänikirjan kesto: 2 tuntia 39 minuuttia
Lukija: Pirjo Heikkilä

Norjalaisen Marie Aubertin romaani Mikään ei voisi olla paremmin kertoo neljänkymmentä täyttäneestä Idasta, joka kärsii lapsettomuudesta. Hän on yksinäinen sinkku eikä tilaisuutta perheen perustamiseen ole tullut. Juuri ennen matkaa suvun kesämökille Ida on käynyt luovuttamassa munasoluja ruotsalaiselle lapsettomuusklinikalle. 

Kesämökille saapuvat myös Idan pikkusiskon Marthen uusioperhe, johon kuuluu miesystävä Kristoffer ja hänen tyttärensä, noin 6-vuotias (?) Olea. Tarkoituksena on mökillä juhlistaa Idan ja Marthen äidin 60-vuotissyntymäpäivää ja äitikin saapuu oman miesystävänsä kanssa.

Ida on erinomainen kertoja. Tulkitsin hänet hiukan epäluotettavaksi kertojaksi. Hän on katkera Marthelle, joka sairastaa Chronin tautia, on sairastanut jo lapsuudesta asti. Marthe on saanut aina kaiken huomion ja hoivan, sinänsä ymmärrettävistä syistä. Äiti ei päässyt edes Idalle tärkeisiin kevätjuhliin, kun Marthe voi huonosti. Marthe on myös jatkuvasti väsynyt, mikä sekin alkaa kiristää Idan pinnaa. Tämä osuus tarinasta voi mennä pahasti ihon alle, jos sairaus on tuttu itselle tai lähipiirille.

Idan oli tarkoitus kertoa oma uutisensa luovutetuista munasoluista (tarina ei kertonut, miksi piti mennä Ruotsiin asti), kun Marthe jälleen kerran varastaa shown ja huomion.

Pidin Idasta valtavan paljon, vaikka hän vaikuttikin tavallaan aika ikävältä ihmiseltä. Ei pelkästään katkeruutensa vuoksi (mille löytyy ymmärrystäkin), vaan muistakin syistä. Ida ei ole herttainen kuten Marthe ja lukija saa tutustua vain Idan puoleen tarinasta.

Mikään ei voisi olla paremmin esitellään trilleriksi kääntyvänä tarinana, mutta sitä lupausta tämä ei mielestäni kantanut. Jännitettä on, välit kiristyvät, mutta loppu on kyllä läsähdys, jossa ei oikein kuitenkaan tapahtunut yhtään mitään. Yksi vahinkotilanne, josta selvitään säikähdyksellä ja naarmulla polvessa. Harmillista sinänsä, koska romaanin lähtökohdat olivat oivalliset hyvinkin tuskalliseen trilleriin.

Kommentit