Anne Leinonen: Riimujen saari (2024)

Kustantamo: Storytel Original
Äänikirjan kesto: 7 tuntia 9 minuuttia
Lukija: Kristiina Halttu

Riimujen saari kertoo Kirsistä, joka on juuri jättänyt vaikean ja raskaan parisuhteen taakseen ja lähtee päämäärättömästi ajamaan jonnekin pohjoiseen. Hän päätyy aina Jäämeren äärelle asti Pohjois-Norjaan ja löytää itsensä hiljaiselta saarelta. Yllättäen nousee myrsky, joka hajottaa saarelle vievän sillan ja Kirsi on jumissa. Hätäkeskus ei tunnu ottavan viestiä vakavasti, kuuluvuuskentät katoavat ja apua saa odotella useamman päivän. Onneksi saarelle on päätynyt myös Egil, varsin vetävän näköinen norjalaismies, jonka sukujuuret ovat Suomessa ja näin ollen kommunikointi sujuu helposti. Jumittuminen Egilin kanssa ei aluksi tunnu pahalta, etenkin kun tarjolla on kuumaa seksiäkin, mutta saari lataa lisää kierroksia. Pakkomielteiset ajatukset, outo hiippari, mystisiä riimuja... Voiko saarelta päästä pois?

Anne Leinosen Riimujen saari on luokiteltu Storytelillä jännityksen alle ja onhan se tietysti sitäkin, mutta mielestäni tämä oli puhdasveristä kauhua yliluonnollisine elementteineen. Tarina on tiivis, mutta aivan pikkuisen sitä olisi voinut karsiakin keskivaiheilta, jossa Egil ja Kirsi ovat vain jumissa.

Erotiikan määrä pääsi yllättämään. Tätä näkee harvemmin kauhussa, mutta istui tarinaan oikein hyvin. Kuvailu on rohkeaa, graafistakin, mutta mitään yksityiskohtaista jyystöä ei tarvitse pelätä. Seksikohtauksia on vaikea tehdä (ainakin allekirjoittaneen mielestä), mutta Leinonen onnistui paremmin kuin hyvin. Voin suositella mallikappaleeksi, jos haluaa rohkeampaa kuvausta. Nykyään seksikohtauksista nousee hyvin myös suostumuksen merkitys; enää ei vain rynnätä paneskelemaan toivoen, että toinen on aidosti mukana, vaan suostumus kysytään ja annetaan luontevasti.

Kauhun elementit rakentuvat okkultismista, riimuista ja pohjoismaisesta mytologiasta. Täydellinen kombo minun makuuni. Lopun käänteet olivat hiukan ennalta-arvattavat, mutta se ei tunnelmaa latistanut. Yksityiskohdat kun eivät tietysti olleet arvattavissa. Kauhu säilyy aina viimeiseen minuuttiin saakka ja lopetus oli oikein tyylikäs.

Riimujen saari oli siis oikein iloinen yllätys, semminkin kun odotin pelkkää jännitysromaania. Lisää näitä, kiitos.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Riimujen saaren kohtaan 38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet.

Kommentit