Agatha Christie: Murha maalaiskylässä (1930 / 1954)

Murder at the Vicarage
Sarja: Neiti Marple #1
Suomennos: Eila Pennanen
Kustantamo: WSOY
Äänikirjan kesto: 9 tuntia, 6 minuuttia
Lukija: Jukka Pitkänen

Lukupiirimme kirjailijaksi valikoitui Agatha Christie. Olen sangen vähän tutustunut hänen tuotantoonsa, en itse asiassa edes lukenut Eikä yksikään heistä enää palannut -romaaniakaan! Yläasteella luin pakollisen tehtävänannon mukaisesti Lomahotellin murhat, mikä oli ihan ok, mutta ei tehnyt sen kummempaa vaikutusta.

Neiti Marplen olen nähnyt ajoittain vilauksena tv-sarjasta (ei, en ole katsonut Marpleja tai Poiroteja telkkaristakaan sen syvemmin) ja pidin nokkansa muiden asioihin tunkevasta neiti Marplen hahmosta. Niinpä ajattelin koettaa aloittaa neiti Marple -sarjaa. Ties vaikka innostuisin!

Murha maalaiskylässä on mysteeri eversti Protheroen murhasta. Epäiltyjä on koko joukko, sillä eversti ei ollut kovinkaan pidetty henkilö. Eversti löydetään pappilan työhuoneesta, mystinen viesti kesken jääneenä. Pian murhan tunnustaa kaksikin eri henkilöä, mutta kuvio onkin mutkikkaampi.

Yllätyksekseni tarinaa kertookin pastori Leonard Clement! Vielä suurempi yllätys oli se, kuinka vähän tilaa neiti Marple sai ollakseen kokonaisen sarjan avaava päähenkilö! Olin kovin pettynyt ja eittämättä se pettymys heijastui koko lukukokemukseen. Murha maalaiskylässä oli äärimmäisen tylsä, vaikka lukija Jukka Pitkänen tekikin parhaansa. En tiedä johtuiko sitten tylsyyden luomasta keskittymiskyvyttömyydestä vaiko mistä, mutta äänikirjana oli vaikea pysyä mutkikkaan juonen mukana. Tarinassa oli myös paljon henkilöitä, mutta kun he jäivät niin ohuiksi, niin oli vaikea muistaa kuka oli kuka ja miten liittyi asiaan.

Oikeastaan Murha maalaiskylässä kirkasti hyvin sitä, miksi niin vähän ja harvoin innostun dekkareista. Minua ei kiinnosta selvittää, kuka teki rikoksen. Minua kiinnostavat henkilöt. Hyvä päähenkilö voi kantaa tarinaa jonkin verran ja siihen perustuneekin se, miksi dekkari kääntyy herkästi sarjaksi; tarvitaan tuttu henkilö, jonka elämänkulkua seurata. Olen enemmän henkilövetoinen lukija (ja kirjoittaja), joten ehkä siksi dekkarit jäävät niin helposti minulle ontoiksi ja korkeintaan "ihan ok" kirjoiksi, joihin ei synny intohimoa.

Ehkä sarjan myötä neiti Marple nousee isompaan rooliin, mutta juuri nyt ei nappaa jatkaa tutkimuksia hänen kanssaan yhtään enempää.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Murha maalaiskylässä kohtaan 6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle.

Kommentit