Alonso de Contreras: Elämäni vaiheet (1633 / 2011)

Vida de este Capitán
Suomennos: Aarno Saleva
Kustantamo: Faros
Sivumäärä: 234

Olen viime aikoina viihtynyt merellisissä taustatutkimuksissa ja käsiini eksyi espanjalaisen sotilaan, merirosvon ja seikkailijan omaelämäkerta. Alonso de Contreras purehtii pitkin Välimerta 1600-luvun alkupuoliskolla milloin mistäkin syystä, mutta aina "Jumalan nimessä".

Esipuheen Elämäni vaiheet -kirjan suomennokselle tehnyt Aarno Saleva pohtii pienesti, että mitenköhän totta kaikki mahtaa olla teoksessa, jonka de Contreras puristi itsestään ulos 11 päivän aikana. Hän päätyi siihen, ettei de Contrerasilla oikein tunnu olevan tarve kaunistella omia tekemisiään ja siltä se kyllä vaikuttikin. Tekemänsä raiskauksenkin de Contreras kertoo noin vain, hassunhauskana tapauksena, vaikka tietysti väkisinmakaamiseen aikalaiset ylipäätään suhtautuivat kevyemmin kuin nykyisin.

Liioittelua tai ei, niin melkoisen vauhdikas Alonso de Contrerasin miltei 60-vuotinen elämä oli. Kotoaan hän lähti varhain merille, nimenomaan sotilaaksi. Varsinaisena merirosvona hän ei itseään pidä, vaan kyseessä on enemminkin kaapparitoiminta milloin kenenkin nimissä (muidenkin kuin Jumalan). Vaimo hänellä oli (jonka hän ilmeisesti tappoi uskottomuuden tähden), mutta lapsista ei mainita mitään.

Harmikseni Elämäni vaiheet on enemmän selontekoa siitä, mihin kaikkialle de Contreras miehineen hyökkäsi ja kenen palveluksessa oli ja kuinka erinomainen hän oli. Olisin kaivannut enemmän arjen kuvausta laivoilla ja maissakin, mutta sellaiselle ei ollut tilaa. Onhan tämä nopeasti tehty teos, ja nopeasti luettukin. Sen sentään opin, että melkoisen kirpakka rangaistus on sata raipan iskua ja sen jälkeen haavojen valelu etikalla ja suolalla.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Elämäni vaiheet kohtaan 28. Kirjailija on Välimeren maasta.

Kommentit