Gabriel Korpi: West Endin tytöt (2020)

Sarja: Valo Kurki #1
Kustantamo: Saga Egmont
Äänikirjan kesto: 5 tuntia, 30 minuuttia
Lukija: Petri Hanttu

Väitän aina, etten lue dekkareita, mutta olen viime aikoina tarttunut sellaisiin hämmentävän usein. Tietoisestikin koetan kyllä aina toisinaan koetella mukavuusrajojani ja ainahan sieltä ulkopuolelta jotain miellyttävää löytyy.

Gabriel Korven West Endin tytöt avaa Valo Kurki -sarjan, josta on neljä osaa ilmestynyt ja viides työn alla. Entisen poliisin ja nykyisen antiikkikauppiaan yksityisetsiväpuuhat sijoittuvat 1990-luvulle Helsinkiin. Kiinnostavan ajanjakson lisäksi minua kiehtoi itse Valo Kurki, joka on homoseksuaali ja ainakin jossakin määrin sukupuolibinäärin tulkintoja pakeneva, vaikka hänet on vielä tässä vaiheessa helposti lukee mieheksi.

Vaikka tapahtumat sijoittuvat 90-luvulle, on Korven ote raikkaan 2020-lukuinen. Muutama Valon työtoveri on hämmästelyt Valon seksuaalista suuntaumista, mutta homoutta ei sen kummemmin problematisoida. Aikakausi on ollut homofobisempi kuin kirjoitushetki, mutta se ei ole ainakaan West Endin tyttöjen pointti.

West Endin tytöissä Valo pääsee selvittelemään museonjohtaja Ursula Tannerin murhaa. Hommaa vaikeuttaa se, että murha tapahtui vuosikymmen sitten, monen muisti on vähän heikonlainen ja tutkintaa johtanut poliisi löperö ja nyttemmin kuollut. Kaikki kyllä muistavat kauniin ja valovoimaisen Ursula Tannerin, mutta harva tiesi kuka hän lopulta olikaan.

Minulle tyypilliseen tapaan itse rikosjuoni ei oikeastaan merkinnyt mitään, murhaajan selviäminenkin oli vähän sellainen "aijaa"-juttu. Mutta sen sijaan nautin kovasti aikalaiskuvasta ja ennen kaikkea dialogista. Korven käyttämä dialogi on hauskaa ja nasevaa, mutta ei pudota dekkaria varsinaiseen huumorikirjastoon. Sanoisin, että dialogissa on kaurismäkeläisen tiiviyden ja kuivahkon brittihuumorin aromit.

Kokonaispituus on mukavan napakka. Ylimääräistä tyhjäkäyntiä tai ihmissuhdevatulointia ei ole, vaikka Valon ihmissuhteet saavatkin tilaa. Mukava välipala, jonka seuraavaan osaan tarttuu mielellään taas tarpeen vaatiessa. Lukija Petri Hanttu oli aivan mahtava ääni tähän. Todella miellyttävä kuunnella. Onneksi hän lukee kaikki ainakin tähän asti ilmestyneet Valo Kurki -kirjat!

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan West Endin tytöt kohtaan 23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja.

Kommentit