Kati Hiekkapelto: Kolibri (2016)

Sarja: Anna Fekete #1
Kustantamo: Otava
Äänikirjan kesto: 13 tuntia 10 minuuttia
Lukija: Elina Latva

Pitkästä aikaa taas rohkeasti dekkarin kimppuun. Tällä kertaa Kati Hiekkapellon esikoisromaaniin Kolibri, joka aloittaa poliisi Anna Feketestä kertovan sarjan nimettömäksi jätetystä, fiktiivisestä kaupungista.

Anna on lapsena Jugoslaviasta Suomeen muuttanut kolmekymppinen, poliisin uraa aloitteleva nainen. Hän on juuri saanut vakituisen paikan rikospoliisista ja on aivan innoissaan kuten suurin osa kollegoistakin; maahanmuuttajataustaisesta poliisista voisi olla monella tapaa hyötyäkin. Vain yksi poliiseista, Esko Niemi, ei niin ilahdu. Umpirasistinen juoppo sattuu olemaan vielä Annan uusi työpari. Voi helevetti...

Alku on muutenkin Annalle dramaattinen; päräyttävä murha lenkkipolulla ja nuori Dijar, jonka kohdalla on syytä epäillä kunniaväkivallan uhkaa. Eikä menneisyyskään jätä Annaa täysin rauhaan, päihdeongelmainen veli ja entisen Jugoslavian alueella asuva äiti tuottavat omat murheensa.

Kolibri piti otteessaan monella tavalla. Se on perusvireeltään kaikkinensa hyvin synkkä. Niin Annan kuin hänen kollegojensa elämässä häilyvät monet varjot, eikä tutkimuksetkaan ota sujuakseen. Mitään kovin graafista väkivaltakuvausta Kolibrissa ei ole, lähinnä lyhyehkösti se, miltä haulikolla päähän ammuttu ihminen oikein näyttää, mutta ei silläkään mässäilty. Moni juonilinja onnistui siis jatkuvasti pitämään mielenkiintoa yllä tällaiselle dekkarinihkeilijällekin.

Erityisen paljon pidin rasismin kuvauksesta Dijarin ja Annan kautta. Etenkin Dijarilla oli terävä kieli ja hyvin tarkkanäköiset havainnot, jotka ovat (valitettavasti) kestäneet aikaa erinomaisen hyvin. Kahdeksassa vuodessa tilanne on oikeastaan varmaan lähinnä pahentunut. Politiikkaa Kolibrissa ei käsitelty lainkaan, hyvä niin.

Pidin myös Annasta ja hänen ansiostaan varmaan jatkankin sarjan parissa. Anna Fekete ei ole taustaansa anteeksipyytelevä, kiltti mielistejiä – mutta ei toisaalta myöskään ärhäkkä kickass-mimmi. Annassa on montaa eri sävyä, niin kuin meissä kaikissa.

Loppu pääsi vähän yllättämään, ei niinkään syyllisen paljastumisella (vaikka en sitä arvannutkaan), vaan muilta osin – joita en tietenkään avaa tässä sen enempää.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Kolibrin kohtaan 13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu.
Kolibrissa pysytellään tiukasti tapahtumakaupungissa.

Kommentit