Nicola Yoon: Aurinko on tähti (2016 / 2019)

The Sun Is Also a Star
Suomennos: Helene Bützow
Kustantamo: Tammi
Sivumäärä: 351

Etsiskelin työn nimissä nuorten (ei-spefi) romanttisia kirjoja. Sellaisia, jotka ovat tänä päivänä jotensakin suosittuja. Romantiikka, joka ei ole historiallista tai spekulatiivista fiktiota, ei kuulu vahvuuksiini lainkaan. Joskus on mentävä mukavuusalueen ulkopuolelle. Ja voi mikä matka tästä tuli!

Aurinko on tähti kertoo laittomasti Yhdysvalloissa asuvasta jamaikalaisesta Natashasta ja amerikankorealaisesta Danielista, jotka kohtaavat sattumalta kotikaupungissaan New Yorkissa. Natasha yrittää saada lupaa jäädä Amerikkaan, sillä heidän perheensä on karkoitettu ja heidän pitäisi lähteä ihan muutaman tunnin sisään. Daniel taas on matkalla alumnin haastateltavaksi Yalen yliopistoon pyrkimisen vuoksi. Danielin vanhemmat ovat päättäneet, että hänestä tulee lääkäri. Natashan maailmankatsomus on tiukan tieteellinen, Daniel on ennemmin runoileva romantikko. Natasha ei usko rakkauteen ja intohimoon. Daniel vannoo, että saa Natashan rakastumaan itseensä yhden tunnin aikana.

Edelläolevasta voisi äkkiä päätellä, että Daniel olisi macho pelimies, mutta tästä ei ole kyse. Hän on hyvin ihastunut, utelias ja sinnikäs. En saanut hänestä inhan stalkkaavaa kuvaa, vaikka oikeastaan hän vähän varjostaakin Natashaa aluksi – ja tulee samalla pelastaneeksi hänet onnettomuudelta. Eih... Nyt tämä alkaa kuulostaa "prinssi pelastaa prinsessan"-tarinalta. Ei. Tämä ei ole sitäkään. Lue, niin ymmärrät paremmin.

Oli miten oli, Aurinko on tähti pääsi yllättämään. Tarttuessani tähän kirjaan suhtauduin siihen velvollisuudentuntoisesti ja työmoodissa. Aluksi minun piti vain hiukan aloitella, mutta tulin lukeneeksi ensimmäiset sata sivua. Seuraavana iltana luin loput. Puolisoni oli saada halvauksen, kun aloin itkeä. Kyllä. Sydämeni kerta kaikkiaan särkyi! Olen viimeksi itkenyt kirjan parissa reilut 10 vuotta sitten lukiessani Täällä Pohjantähden alla, joten ihan tavanomaista toimintaa ei kirjan äärellä itkeminen minulle ole. Elokuvien parissa nyyhkin enemmän, ja tämän filmatisointia en uskalla katsoa ollenkaan.

Kirjan rakenne on hauska ja nopealukuinen. Pääasiassa kerronta tapahtuu lyhyehköissä luvuissa vuoroin Danielin ja vuoroin Natashan kautta. Mutta omat pikkutarinansa saavat monet sivuhenkilöt, sellaiset pienessäkin roolissa olevat, sekä eräänlaiset faktat, kuten rakkauden kemia. Aurinko on tähti käsittelee tieteen lisäksi myös etnisyyttä ja sen mukana tulevaa identiteettiä.

Enempää tätä ei voi selittää. En voi suositella herkemmille ja kovapintaisillekin varoen ja nenäliinoin varautuen. Varatkaa myös toipumisaikaa. Palaan Yoonin kirjoihin kyllä, mutta en ihan heti. Olen antanut itseni ymmärtää, että muutkin ovat vähintään yhtä kamalia.

Jännä huomio 1: Nicola Yoon on Amerikkaan muuttanut jamaikalainen. Hänen miehensä David on amerikankorealainen.
Jännä huomio 2: Suomenkielisessä painoksessa ei kerrota teoksen alkuperäistä julkaisuvuotta. Mitä se semmoinen on?!

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön.

Aurinko on tähti muualla Blogistaniassa:
Yöpöydän kirjat
Bibbidi bobbidi book
Kirjapöllön huhuiluja
Kirjaimia

Kommentit