Milla von Plato: Hyvää iltaa (2023)

Kustantamo: WSOY
Äänikirjan kesto: 5 tuntia 26 minuuttia
Lukija: Anni Kajos

Lama-aikaan itsekin nuoruuttani viettäneenä Milla von Platon esikoisromaani Hyvää iltaa nousi kiinnostuslistalleni siinä missä aiemmin ilmestynyt Suvi Vaarlan romaani Westend.

Von Platon teoksessa päähenkilö Maijan elämää seurataan niin 90-luvun lapsuus- ja nuoruusvuosissa kuin nykyhetkessä kätilönä. Synnytysosaston säästöpaineet ja pätkätyöt ovat hyvä silta 90-luvulle, jossa Maijalle on syntynyt omintakeinen suhde Ailiin, joka nykyhetkessä on jo 90-vuotias.

Hyvää iltaa rakentuu samalla tavoin kahden tytön ystävyyden ja polkujen erkanemisen ympärille kuin Westend:kin. Ja jälleen on "hyvän tytön" onnekas polku ja "pahan tytön" kivisempi polku. Molemmissa tytöt jäävät omilla tavoillaan myös isättömiksi ja äidit etäisiksi. Olisin kaivannut ehkä jotain omaperäisempää. Suhde Ailiin toi kyllä mukavaa näkökulmaa. En avaa tässä suhteen rakentumista, koska se paljastaisi kirjan juonesta liikaa.

Von Plato rakentaa ajankuvaa vahvasti myös musiikin kautta ja se toimi minulle oikein hyvin. Etenkin, kun itsekin olin aikanaan Roxette-fani siinä missä Maija ja Emiliakin. Muistan ajatukset Marie Fredriksonin etuhampaiden raosta (minullakin on! ja Madonnalla myös) ja tietenkin Marien kuoleman. Maija osui päähenkilönä lähemmäs omaa ikääni kuin Vaarlan Elina, mikä toi kirjan lähemmäs itseäni.

Harmillisesti Hyvää iltaa jäi kuitenkin vähän kädenlämpöiseksi lukukokemukseksi. Ei huono, ei erityisen sytyttävä. Hyviä yksityiskohtia ja perusidea, mutta toteutus ei aivan kantanut.

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 14. Kirja kertoo terveydenhuollosta.

Kommentit